- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лавров: Од мировних преговора праве заверу

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
Око теме преговора Русије и Украјине ствара се завера, покушаји да се све изокрене, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Министар је подсетио да је у последње време било представљено прилично хуманитарних, посредничких иницијатива. Такође је додао да је Русија спремна да одговори на све озбиљне предлоге за решавање украјинске ситуације, тај став се није променио.
Лавров је још поручио да су „све лопте“ у контексту организације преговарачког процеса Русије и Украјине одавно на страни Кијева.
Поред тога, он је објавио да је Москва спремна да разговара са изаслаником Ватикана о украјинском питању, који ће посетити Русију.
„Тренутно трају напори Ватикана чији се посланик поново спрема да дође. Спремни смо да се са свима састанемо и са свима да разговарамо“, рекао је министар у току округлог стола на тему решавања ситуације око Украјине.
Претходно, саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак искључио је могућност да Ватикан посредује у решавању сукоба у Украјини због наводно проруске позиције папе Фрање.

Украјина не жели да се испоштују руски услови прехрамбеног споразума

Лавров је још прокоментарисао да кад је у питању прехрамбени споразум, Украјина као одговор на покушаје обнове црноморске инцијативе предлаже да се „заборави на руску страну“.

„Када сада неке наше колеге, укључујући руководиоце Секретаријата Уједињених нација кажу да ће све бити у реду са руским делом споразума, нико не обраћа пажњу на то што кијевски режим на то одговара: 'Никада се нећемо сагласити са обнављањем овог споразума на начин да руско жито и ђубриво буду ослобођени нелегалних санкција' “, оценио је Лавров.

Округли сто о решавању украјинске ситуације је уприличен у Москви и на њему учествују представници дипломатских мисија из преко 30 земаља.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
РУСИЈА
Кремљ: Безбедносне гаранције Украјини без помињања забринутости Русије биће једностране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала