- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачки министар спољних послова назвала Си Ђинпинга „диктатором“

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаНемачка министарка спољних послова Аналена Бербок
Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
Председник Кине Си Ђинпинг је „диктатор“ за којег би успешно спроведена специјална војна операција у Украјини била „сигнал“, изјавила је министар спољних послова Немачке Аналена Бербок у интервјуу за америчку телевизију „Фокс њуз“.
„Украјина мора да победи у том рату“, казала је Бербок, одговарајући на питање како види крај украјинског сукоба.
Како је истакла, уколико би се сукоб завршио победом Русије, то би био „знак таквим диктаторима овог света, као што је Си“.
Бербок се тренутно налази у посети САД.
Подсетимо, ситуација око Тајвана се значајно погоршала након прошлогодишње посете острву тадашње председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси. Кина, која сматра острво једном од својих провинција, осудила је посету Пелоси, након чега је одржала велике војне вежбе.
Бербок је раније изјавила да Кина представља „изазов темељима заједничког живота у свету“, као и актуелном међународном поретку. По њеним речима, Немачка треба да сарађује са земљама као што је Аустралија у циљу деескалације напетости у Азијско-пацифичком региону.
Кина је најважнији трговински партнер Немачке. У јулу су немачке власти објавиле стратегију према Кини у којој се позива на „промену приступа“ према Кини и дефинисање нових параметара сарадње.
Више о економским односима Кине и Америке и геополитичкој борби Пекинга и Вашингтона погледајте у новој емисији „Свет са Спутњиком“:
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Самит БРИКС
Немачки угао: Ера се завршила – прошло је време када је Европа могла да господари светом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала