- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија поручила свету: Ово је време тектонских промена, ослободите се западног неоколонијализма

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
За већи део човечанства који није сагласан да буде „храна паразитском Западу“, важно је да се уједини и коначно ослободи утицаја западног неоколонијализма, сматра секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

„Човечанство је у преломном периоду, новој ери светске историје. Не ради се само о промени светског поретка, преформатирању система међународних односа, еволуцији доктрина и вредности које су темељ архитектуре света. Данас се одвијају корените, тектонске промене“, констатовао је Патрушев у чланку за руски лист „Разведчик“.

Према његовим речима, базирање на антихуманистичким, отворено мизантропским идејама одавно је постало визит карта западноевропских и америчких елита, а непријатељима, који подлежу „преваспитавању“ свим методама, укључујућим силом, аутоматски се проглашавају све државе и народи, који не желе да следе те погрешне идеје, већ се држе свог пута и бране га.
Патрушев је оценио да коначни слом тренутно доживљава западноцентрични колонијални светски поредак који је зачет још у време крсташких похода, а формиран је у време великих географских открића.
„У циљу глобалне доминације, Запад директно користи директан војни утицај, претњу применом силе, 'приватизацију' елита, 'обојене револуције', охрабрује тероризам и екстремизам“, подсетио је секретар.
Главни узрок, додао је, савремених миграционих криза такође су постали сукоби које је испровоцирао Запад и њихова вишевековна предаторска политика према државама Блиског истока, Азије, Африке и Латинске Америке.
„Центар економске активности преместио се са глобалног Запада на земље које су до сада називане земљама у развоју, а које су по обиму производње, размерама инвестиција, темпу технолошког прогреса и порасту квалитета живота становништва већ превазишле САД и Европу“, нагласио је Патрушев.
Он је истакао да значајан део Евроазије, Кине, Индије, Југоисточне Азије, Латинске Америке, Африка и арапске земље представља полове будућег светског поретка.

Европа мора да се потруди за геополитичку самосталност

Он је нагласио да Европа, коју у последње време раздражује тежња ка суверенитету (још се назива стратешком аутономијом), такође представља све већу претњу америчкој хегемонији.
„Сукоб у Украјини организовали су Вашингтон и Лондон, између осталог и да би ослабили Европу, а она, као тренутни вазал Сједињених Америчких Држава треба да се добрано потруди да стекне геополитичку самосталност“, сматра секретар руског СБ.

Тренд дедоларизације обележиће текућу деценију

Патрушев је још истакао да удео САД у глобалном БДП-у брзо опада, као и да ће ова деценија у свету проћи у знаку супституције увоза и одбацивања долара.
„У покушајима очувања доминације, Запад је сам уништио средства која су у његову корист радила боље, него ратна машинерија. Ради се о слободи превоза роба и услуга, транспортно-логистичким коридорима, јединственом обрачунском систему, глобалној подели рада и ланцима вредности“, објаснио је он.
Кина и САД - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СВЕТ
„Хегемонија САД и њене опасности“: Пекинг објавио извештај о ситуацији у свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала