- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пронађен доказ у архиву Ватикана: Папа Пије знао за нацистичке злочине над Јеврејима

© Фото : Wikipedia/Unknown photographer/Public domainПапа Пије Дванаести
Папа Пије Дванаести - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
Пратите нас
Новооткривена преписка сугерише да је Пије Дванаести, папа у време Другог светског рата, добио детаљне информације од немачког језуите, да је и до 6.000 Јевреја и Пољака дневно убијано гасом у Пољској под немачком окупацијом, што поткопава аргумент Ватикана да тада није могао да потврди извештаје о нацистичким злочинима, па зато ни да их осуди.
Та документација из Ватиканског архива, објављена овог викенда у италијанском дневнику „Коријере дела сера“, вероватно ће додатно подстаћи дебату о наслеђу папе Пија XII и о његовој сада заустављеној кампањи за беатификацију, преноси АП.

Писмо немачког свештеника папином секретару

Историчари су дуго били подељени око понтификата Пија XII. Док његове присталице инсистирају на томе да је користио тиху дипломатију како би спасао животе Јевреја, критичари кажу да је он ћутао док је холокауст био у пуном јеку.
„Коријере“ је објавио писмо немачког језуитског свештеника папином секретару, од 14. децембра 1942. године, из најављене књиге о новоотвореним досијеима из времена Пијевог понтификата, коју је написао Ђовани Коко, истраживач и архивиста у Ватиканском апостолском архиву.
Коко је за „Коријере“ рекао да је то писмо значајно, јер представља детаљну преписку о нацистичком истребљењу Јевреја и потиче из обавештеног црквеног извора у Немачкој, који је био део католичког антихитлеровског отпора и био у могућности да тајне информације проследи Ватикану.

Сведочанство о нацистичким злочинима

Писмо свештеника Лотара Кенига упућено Пијевом секретару, језуити Роберту Лајберу, такође Немцу, датирано је 14. децембра 1942. године. Он се у писму, написаном на немачком, Лајберу обраћа са „драги пријатељу“ и даље извештава да су нацисти свакодневно убијали до 6.000 Јевреја и Пољака из Раве Руске, града у предратној Пољској, који се данас налази у Украјини, и транспортовали их у логор смрти Белзец.
© Sputnik / Dmitry Kozlov / Уђи у базу фотографијаКонцентрациони логор
Концентрациони логор у Финској - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
Концентрациони логор
Према спомен обележју Белзец, који је отворен 2004. године, у том логору је страдало укупно 500.000 Јевреја. На сајту меморијала се наводи да је чак 3.500 Јевреја из Раве Руске током 1942. године послато у Белзец, као и да је од 7. до 11. децембра ликвидиран јеврејски гето у том граду.
„Око 3.000-5.000 људи је стрељано на лицу места, а 2.000-5.000 људи је одведено у Белзец“, наводи се на сајту.
Датум Кениговог писма је значајан, јер сугерише да је преписка једног поузданог колеге језуите стигла у Пијеву канцеларију исте три недеље пре Божића 1942. године, у време када је папа примао више дипломатских нота од британских и пољских изасланика у Ватикану са извештајима да је до тада до милион Јевреја убијено у Пољској.

Да ли је папа видео писмо

Иако се не може са сигурношћу тврдити да је Пије XII видео писмо, Лајбер је био његов главни помоћник и био је у његовој служби док је био амбасадор Ватикана у Немачкој током 1920-их, што сугерише њихов близак радни однос, посебно у вези са питањима везаним за Немачку.
Према књизи „Папа у рату“, антрополога Дејвида Керцера, добитника Пулицерове награде, високи државни званичник, монсињор Доменико Тардини, рекао је британском изасланику у Ватикану средином децембра 1942. да папа Пије XII не може да говори о нацистичким зверствима јер Ватикан није могао да провери информације.
„Новина и значај овог документа произилази из ове чињенице: да о Холокаусту сада постоји извесност да је Пије XII од Немачке католичке цркве добијао тачне и детаљне вести о злочинима који су почињени над Јеврејима“, каже Коко за „Коријере“.
Међутим, Коко је напоменуо да је Кениг такође позвао Свету столицу да не износи у јавност оно што је открио, јер се плашио за свој живот и животе својих извора који су му дали податке.

Велика конференција о папи Пију

Пијево наслеђе и открића из новоотворених ватиканских архива биће разматрана на великој конференцији на римском Папинском универзитету Грегоријана следећег месеца, која је значајна због листе учесника и спонзорства широког спектра.
Ватикан, израелски институт за истраживање холокауста Јад Вашем, амерички Меморијал холокауста, као и израелска и америчка амбасада, сви то подржавају, између осталих.
© AP PhotoПапа Пије Дванаести
Папа Пије Дванаести - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
Папа Пије Дванаести
Државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин отвориће тај скуп од 9. до 11. октобра на којем ће учествовати научници, укључујући Керцера, Кокоа и Јохана Икса, архивисту Државног секретаријата Ватикана, чија сопствена књига о архивима, „Пије XII и Јевреји“ објављена 2021. године, хвали Пија и напоре Ватикана да се брине о Јеврејима и људима који беже од рата.
Коко је рекао да је Кенигово писмо заправо пронађено у Ватиканском секретаријату државних архива и да је предато главном апостолском архиву Ватикана тек 2019. године, јер су папири државног секретаријата били неорганизовани и разбацани, а неки од Пијевих докумената чувани су у пластичним контејнерима у складишном простору у поткровљу, где су их топлота и влага оштећивали.
Адолф Хитлер, командант немачке армије генерал фелдмаршал Валте фон Браухич и начелник немачке армије генерал-пуковник Франц Халдер у Берлину 7. августа 1941. - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
РУСИЈА
Спољнообавештајна служба Русије открива: Хитлер 1933. године ковао план за државни преврат у СССР
Алојзије Степинац - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2021
Нацистички агенти плаћали Степинца: Откриће др Славенка Терзића у војном архиву у Москви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала