- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Славни српски виолончелиста за Спутњик: Уметник мора да има нешто... /видео/

© Sputnik / Дејан СимићПетар Пејчић, виолончелиста
Петар Пејчић, виолончелиста - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
Пратите нас
Човек мора да буде јединствен како би се издигао изнад великог броја талентованих људи, аутентичан и да има нешто што ће као уметник дати публици, рекао је у интеревјуу Спутњику виолончелиста Петар Пејчић.
Као добитник награде и најмлађи финалиста Међународног такмичења „Краљица Елизабета“ у Бриселу, виолончелиста Петар Пејчић један је од најперспективнијих уметника своје генерације.
Добитник је бројних награда на међународним такмичењима, укључујући „Краљица Елизабета“ (Белгија), „Пабло Казалс“ (Шпанија), „Ана Кул“ (Аустрија) и „Феликс Менделсон“ (Немачка). Свира на виолончелу Ђузепе Гварнери ‘филиус Андреае’ (1694, Кремона), који му је великодушно уступила ,,Beare's International Violin Society” фондација.
Млади виолончелиста Петар Пејчић је уз пратњу Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ под диригентском палицом Радета Пејчића одржао концерт 3. септембра у оквиру фестивала „Кустендорф класик“.
У разговору за Спутњик је истакао да је велика привилегија да наступа на фестивалу који слави јубилеј. Одушевљен је пријатељском и отвореном атмосфером међу младим уметницима који су учествовали у ревијалном и такмичарском делу.
„Сјајни су млади уметници и врло отворени за сваки вид комуникације“, рекао је он.
© Sputnik / Дејан СимићПетар Пејчић виолончелиста, Кустендорф Класик 2023 и оркестар Станислав Бинички
Петар Пејчић виолончелиста, Кустендорф Класик 2023 и оркестар Станислав Бинички - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
Петар Пејчић виолончелиста, Кустендорф Класик 2023 и оркестар Станислав Бинички
На тему значаја породице на развој детета је навео:
„Породица и база су кључни за развој детета, захвалан сам здравом амбијенту код куће, родитељи су ме одувек подржавали у мојим сновима и амбицијама“, истакао је виолончелиста.
Поредио је едукацију у Србији и иностранству и навео да је музичка едукација у Србији на вишем нивоу, а да је у Немачкој основно образовање на вишем нивоу, као и да покушава да постигне неку врсту баланса између та два образовања.
Говорећи о томе како да човек буде јединствен и да се уздигне изнад великог броја талентованих људи је рекао да је потребно бити аутентичан и имати нешто што ће уметник дати публици.
© Sputnik / Дејан СимићПетар Пејчић и Раде Пејчић, концерт Кустендорф Класик
Петар Пејчић и Раде Пејчић, концерт Кустендорф Класик - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
Петар Пејчић и Раде Пејчић, концерт Кустендорф Класик
„Ми уметност репродукујемо из сопствене перспективе и искуства и ако човек нема то искуство, онда то неће дотаћи слушаоца и публику“, наглашава он.
У извођењу му је велики изазов да од других жанрова, који нису класична музика, преузме оно најбоље, а као највећи изазов наводи примесе фолклора у класичном извођењу.
Сматра да је уметнику најважније да буде отворен према различитим гранама уметности и да их комбинује, а такмичења не види само као промоцију већ као лични напредак кроз читаво искуство.
Младим уметницима је саветовао да уживају у процесу такмичења и да се не фокусиирају на резултат већ на читав процес, јер ће тада и само искуство бити много лепше.
Олег Акуратов, руски пијаниста, концерт Кустендроф Класик 2023 - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
КУЛТУРА
Чувени руски пијаниста за Спутњик: Музику не могу да укину! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала