- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Ким Џонг Уну поклоњене слике са скицама Пјонгјанга

© Sputnik / Michael Metsel/POOL / Уђи у базу фотографијаПрезидент РФ Владимир Путин и председатель Государственного совета КНДР Ким Чен Ын на космодроме Восточный
Президент РФ Владимир Путин и председатель Государственного совета КНДР Ким Чен Ын на космодроме Восточный - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
Пратите нас
Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је током посете Русији добио на поклон слике уметника који је педесетих година прошлог века сликао скице из живота Пјонгјанга, саопштио је руски амбасадор у Северној Кореји Александар Мацегора.
„Био је то веома добар поклон. Имали смо доброг уметника. Није баш познат, али је 1950-тих година радио и сликао у Пјонгјангу. Ове слике су поклоњене другу Ким Џонг Уну. Оригинали. Купљене су од власника и добиле су дозволу да се извезу“, рекао је Мацегора, који је пратио Ким Џонг Уна на путовању по Далеком истоку.
Према речима амбасадора, слике приказују Пјонгјанг 1950-их и портрете тих година.
„То нису пејзажи, већ улице Пјонгјанга. На пример, тамо је приказао празник. Затим, диван портрет војника Корејске народне армије, веома леп, мени се свидео“, рекао је руски дипломата.
Амбасадор је додао да је посета Ким Џонг Уна припремљена веома брзо.
„Имали смо блиску сарадњу у припремама посета. Искрено речено, морали смо то да припремимо прилично брзо. И зато је било много питања, питања везаних за протокол, безбедност, сваком врстом транспорта, инфраструктуре“, рекао је амбасадор у емисији „Соловјов уживо“.
На крају није било никаквих великих проблема и све је прошло добро, додао је Мацегора.
Раније је севернокорејска државна агенција јавила да је током посете Приморју Ким Џонг Ун уручио поклоне Тихоокеанској флоти, а он је добио поклоне од руског министра одбране Сергеја Шојгуа и команданта далекометне авијације Ваздушно-космичких снага Русије Сергеја Кобилаша. Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да су Путин и Ким Џонг Ун разменили поклоне – севернокорејски лидер добио је рукавицу од скафандера који је био у свемиру и карабин домаће производње. Заузврат, Путин је на поклон добио карабин који су направили севернокорејски мајстори. Песков је додао да је било и других поклона.
Лидер Северне Кореје посетио је Русију први пут након 2019. године. У уторак је својим оклопним возом стигао у Приморје, а у недељу је завршио званичну посету Русији. Ким Џонг Ун је у среду разговарао на космодрому „Восточни“ у Амурској области са председником Русије Владимиром Путином.
Састанак руског и севернокорејског лидера био је једна од тема новог издање емисије „Мој поглед на Русију“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала