- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

АТП листа: Новак сигуран на првом месту до почетка новембра – тада крећу изазови

© AP Photo / Frank Franklin IIНовак Ђоковић Бен Шелтон УС Опен
Новак Ђоковић Бен Шелтон УС Опен - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић наставља доминацију у свету тениса, на новој АТП листи ништа се није променило. Српски тенисер ушао је у 391. недељу као најбољи играч планете. Само је подебљао рекорд који ће дуго остати у његовом власништву.
Поредак на АТП листи се није мењао у самом врху у односу на прошли понедељак и завршетак УС Опена, Новак је на врху са 11.795 бодова, а Карлос Алкарас прати га са 8.535 бодова. Следе Данил Медведев, Холгер Руне и Стефанос Циципас, шести је Андреј Рубљов, следе Јаникс Синер, Тејлор Фриц, Каспер Руд и Александар Зверев.
Србин сада има 3.260 бодова више од другопласираног Карлитоса. На трећем месту је Рус Данил Медведев (7.280 бодова), финалиста овогодишњег Флешинга кога је Ноле победио и освојио 24. гренд слем у каријери.
Краљ шљаке Рафаел Надал није играо од почетка године и Аустралијан опена због повреде, па је тренутно на 239. позицији. Шпанац је најавио да ће се вратити наредне године, што ће бити његова последња сезона у каријери.
Када је реч о осталим нашим представницима, Ласло Ђере је заузео 37. место с 1.190 бодова, Миомир Кецмановић је 47. тенисер света (985 бодова), Душан Лајовић је ове недеље 52. на АТП листи с 938 поена, а Хамад Међедовић је 121. и има 503 бода. Треба рећи да је Пазарац напредовао за 22 позиције, поправивши свој ранкинг.

Оно што је занимљиво је борба за прво место АТП листе до краја године. Сигуран је Ноле до 6. новембра на самом врху, али тада крећу потенцијални проблеми. Новак Ђоковић ће до краја 2023. имати да брани 2.850 поена. Ту је 250 из Тел Авива из прошле године, 500 из Астане, 600 са мастерса у Паризу и остало са завршног мастерса у Торину, а извесно је да на већини ових турнира неће бити на терену. Очекује се да Новак игра само Париз и Торино, уз Дејвис куп за репрезентацију Србије, те ће остати без доста поена што би могао да искористи Карлос Алкарас.

На ВТА листи виђена је једна битнија промена, а то је пробој Барборе Крејчикове међу десет тенисерки. Она је током недеље освојила турнир у Сан Дијегу. Финалисткиња истог такмичења Софија Кенин је скочила за чак 40 позиције и сада је 53. док је најбоља Олга Даниловић задржала 109. место.
Шпанац брани само 360 поена и кренуће на све или ништа до краја сезоне! Пријављен је за турнир у Пекингу (500 бодова), мастерс у Шангају (1.000), па ће ићи поново у Базел (500), те на мастерс у Паризу (1.000), а онда и на завршни мастерс у Торину.
Дакле, Новак може да остане без првог места до краја године, али ће све зависити од резултата које Ђоковић и Алкараз буду правили.
Било како било, Ђоковић ће доћи до 397. недеље на врху и на корак од броја 400, а чак и да падне на друго место АТП листе 2024. године би могао да се врати на трон веома брзо.
 Алекса Аврамовић - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
СПОРТ
Нема мира сребрни Алекса: Уместо на одмору – у саставу Партизана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала