- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Доста дискриминације руских медија“: Одлучан протест Русије Француској, Париз се није извинио

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Француски амбасадор Пјер Леви позван је данас у Министарство иностраних послова Русије, јер Париз није желео да се извини због поступка према руским новинарима којима није дозвољено да присуствују прес конференцији француског председника Емануела Макрона, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

„Осамнаестог септембра у руско Министарство иностраних послова позван је амбасадор Француске у Русији Пјер Леви ком је изражен одлучан протест због дискриминаторних и отворено русофобичних поступака представника француских власти према новинарима РИА Новости и главног уредника издања ‘Russia News’, на самиту Г20 у Њу Делхију, којима на груб начин није дозвољено да присуствују конференцији за медије француског лидера Емануела Макрона“, наводи се у саопштењу на сајту ресора.

Министарство истиче да је руска страна дала је принципијалне оцене непријатељских поступака Париза, који на очигледан начин крше основни принцип слободе штампе и спречавају њене представнике да обављају свој посао.
Такође се наглашава да одбијање француских организатора да се извине за своје поступке, укључујући и покушај заплене телефона руских новинара, којима је снимљен овај гнусан инцидент, још једном показује чврсту намеру Париза да се придржава режима сегрегације према руске медијима.
„Овакви поступци су у складу са политичком кампањом која је у Француској покренута много пре почетка специјалне војне операције у Украјини за борбу против другачијег мишљења, оличене у руским медијима, чији су новинари постављали непријатна питања о улози Париза у провоцирању глобалних и регионалних проблема“, оцењује руско Министарство.
Москва је, у вези са тим, француским властима које представља француски амбасадор, упутила „захтев да престану са притиском и дискриминаторним дејставима против непогодних медија, као и да престану да етикетирају и придржавају се истог режима према руским медијима, какав уживају и француски новинари“.
Претходно, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је Русија затражила извињење од Француске јер руским новинарима није било дозвољено да присуствују конференцији за штампу француског председника Емануела Макрона у Њу Делхију.
Војник држи пиштољ са ласерским навођењем - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
РУСИЈА
Пригрлите мржњу – како портпарол украјинске војске позива на убијање руских новинара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала