Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гренел: Курти ће трпети последице због једностраних акција

© AP Photo / John LocherРичард Гренел, саветник Доналда Трампа
Ричард Гренел, саветник Доналда Трампа - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Бивши изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти предузео једностране акције које су довеле до осуда међународне заједнице "као никада раније" и оценио да ће због тога трпети последице.
Гренел је за приштинску телевизију Т7 указао на то да је међународна заједница јединствена у осуди Куртија и његових акција на северу КиМ.
"Немци, Французи, Европљани уопште, КФОР, НАТО, администрацију Џоа Бајдена, Бела кућа, Стејт департмент, сви су осудили Аљбина Куртија за његове акције на северу. Он не доноси добре одлуке да би створио атмосферу мира", проучио је Гренел који је био изасланик за дијалог Београда и Приштине у време администрације председника Доналда Трампа.
Како преноси Газета експрес, он је указао и на то да је међународна заједница била јасна да специјалне јединице тзв. косовске полиције нису потребне на северу.
"Можемо имати полицајце да патролирају северним подручјем, али не можете слати специјалне јединице које круже око општинских зграда на Косову. То је оно што је рекла међународна заједница, укључујући НАТО снаге", истакао је он.
Гренел сматра да је Курти, одбијајући и да спроведе, како је рекао, праве локалне изборе на северу КиМ променио репутацију тзв. Косова на међународној сцени.
"Нема сумње, Аљбин Курти је предузео једностране акције које су донеле осуду међународне заједнице као никада пре. Косово је одувек било јединствен пријатељ за САД, али имати осуду од стране Стејт департмента, Џоа Бајдена и демократа, је без преседана", навео је он.
Истакао је и да на КиМ морају да схвате упозорење које је међународна заједница упутила Приштини 3. јуна, тражећи од Куртија да прекине једностране акције и предузме конкретне кораке.
"Он то није урадио, а биће последица. То стално чујем од Стејт департмента", додао је.
Гренел је навео и да су за неуспех у процесу дијалога криве обе стране, али да је међународна заједница с правом једногласна у осудама Куртија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала