- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Либија: Протести у поплавама разореној Дерни, распуштен градски савет /видео/

© AP Photo / Jamal AlkomatyПоследице олује "Данијел" у либијском граду Дерна
Последице олује Данијел у либијском граду Дерна - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2023
Пратите нас
Хиљаде становника североисточног либијског града Дерна, који је највише страдао од обилних киша и поплава, изашло је на протест тражећи распуштање општинског савета и савета старешина града, позивајући на сазивање међународне конференције за решавање питања обнове града, јављају либијски медији.
Како наводи телевизија „Либија ел Ахрар“, изјава усвојена на митингу указује на потребу да се одржи специјални међународни форум под покровитељством УН и ЕУ за обнову града уништеног катастрофом. Учесници протеста захтевали су да се „фактички почне са исплатама одштете породицама погинулих и погођених поплавама и да се у тај процес укључе међународни посматрачи“. Они су од Светске здравствене организације затражили да се у Дерни оснује центар за медицинску помоћ и психолошку рехабилитацију.
Током протеста одржаног код централне градске џамије чули су се и захтеви да се детаљно испитају околности рушења брана код Дерне и становници благовремено обавесте о резултатима истраге.
Према писању листа „Марсад“, демонстранти су захтевали да градски савет Дерне поднесе оставку и да се питање обнове града пребаци на међународне компаније.
Лист такође пише да су демонстранти запалили кућу градоначелника Дерне Абделманама ел Гаисија. Напомиње се да је шеф владе Либије, којег је именовао парламент, Осама Хамад, распустио градски савет Дерне и наложио истрагу о његовим члановима у вези са разорним поплавама у граду.
Министар правде владе коју је именовао парламент са седиштем у Сирту, Халед Масуд ел Мудир, изјавио је за Спутњик да ће власти процесуирати оне чији је немар довео до урушавања брана Дерна током јаких киша ако њихова кривица буде доказана.
Прошле недеље су јаке кише изазване циклоном „Данијел“ изазвале поплаве и бујице у неколико места у источној Либији, укључујући Бајду и Дерну. Због поплава су аеродроми и морске луке у региону затворени. Градови Сус и Дерна на истоку земље проглашени су зонама природне катастрофе. У градовима погођеним поплавама уведен је полицијски час.
У Либији постоје две владе које се међусобно не признају. Прва – коју подржавају УН и коју води Абделхамид Дбеиба – делује у Триполију. Друга – који има овлашћења Представничког дома – налази се у Сирту, а након смене Фатија Башаге, привремено га води Осама Хамад.
Поплава у Либији - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СВЕТ
Апокалиптичне последице поплава у Либији: Погинуло између 18.000 и 20.000 људи /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала