- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Бразила у УН критиковао покушаје поделе света на зоне утицаја

© AP Photo / Mary AltafferПредседник Бразила Луис Инасио Лула да Силва
Председник Бразила Луис Инасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
Председник Бразила Луис Инасио Лула да Силва критиковао је покушаје да се свет подели на зоне утицаја и врати Хладном рату.
„Геополитичка стабилност и безбедност неће бити постигнути тамо где постоје социјална изолација и неједнакост. Уједињене нације су створене да постану дом међусобног разумевања и дијалога. Једностране санкције наносе огромну штету становништву земаља“, рекао је Лула да Силва, говорећи на Генералној скупштини УН.
Он је истакао да ће Бразил „наставити да буде критичан према свим покушајима да се свет подели на зоне утицаја и настави Хладни рат“.
Према његовом мишљењу, Савет безбедности УН постепено губи свој ауторитет, потребне су му реформе да би био ефикаснији.
Бразил је позвао земље УН да подстакну дијалог како би се различити сукоби, укључујући и у Украјини, решили мирним путем.
„Без мира неће бити одрживости и просперитета. Познајемо ужасе и страдања које изазивају сви ратови. Алармантно је да стари нерешени спорови трају, а нове претње настају или добијају на снази“, приметио је бразилски председник.
Као примере, навео је ситуацију у Палестини, хуманитарну кризу на Хаитију, сукоб у Јемену, претње националном јединству у Либији и институционалне поделе у Буркини Фасо, Габону, Гвинеји, Малију, Нигеру и Судану. Лула да Силва указао је и на ризик од државног удара у Гватемали, где изабраног председника спречавају да преузме дужност.
„Рат у Украјини показује нашу колективну неспособност да обезбедимо да превладају циљеви и принципи Повеље УН. Промовисање културе мира је наша дужност“, закључио је Лула да Силва.

БРИКС ─ стратешка алтернатива ММФ-у и Светској банци

Бразилски лидер истакао је да БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) представља алтернативну стратешку платформу за повећање сарадње између земаља у развоју пошто традиционалне институције међународног економског управљања губе поверење.

„Недостатак равноправности и извитоперености у управљању ММФ-ом и Светском банком су неприхватљиви. У светлу те инертности настао је БРИКС који представља стратешку платформу за унапређење сарадње земаља у развоју“, објаснио је Лула.

Према његовом мишљењу, недавна одлука „петорке“ да позове нове земље на сарадњу у формату БРИКС-а након августовског самита у Јоханесбургу доприноси „јачању борбе за поредак који би одражавао економски, географски и политички плурализам 21. века“.
„Ми смо сила која ради на успостављању праведније глобалне трговине у светлу оштре кризе мултилатералних институција“, закључио је политичар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала