- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Пријатељство које слави јубилеј - Немања Радуловић десети пут са Београдском филхармонијом

© Фото : Марко ЂоковићНемања Радуловић и Београдска филхармонија у Москви
Немања Радуловић и Београдска филхармонија у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
Обележавање стогодишњице оркестра у јубиларној сезони под називом „Заувек“, Београдска филхармонија наставља са чувеним виолинистом Немањом Радуловићем уз шефа-диригента Габријела Фелца, 22. септембра у Коларчевој задужбини.
Са омиљеним звездом Филхармонија прославља још један јубилеј – десети заједнички наступ на коме ће Немања Радуловић извести Бетовенов „Концерт за виолину и оркестар“.

За пријатељство

Сви концерти у јубиларној сезони имају називе који славе филхармонијске стогодишње вредности. Зато је, сасвим намерно, други у низу назван „За пријатељство“ као омаж филхармонијском другарству са Немањом Радуловићем.
Неретко га критика назива „Паганинијем 21. века“, а посебан однос има са публиком у Србији па је огромно интересовање било очекивано и улазнице су одавно распродате.
Филхармоничари, како истичу, једва чекају наступ са Немањом због несвакидашње атмосфере коју сви дуго памте.
Док му је овај концерт десети са оркестром, Радуловић први путнаступа под палицом Габријела Фелца уз једно од најзахтевнијих дела у литератури намењеној његовом инструменту - Бетовеновим Виолинским концертом.

Титан

Други део концерта је резервисан за Фелцову специјалност и симфонијски опус Густава Малера.
Након спектакуларног извођења Симфоније број 3 на свечаном отварању филхармонијске сезоне прошле недеље, шеф-диригент овом приликом изводи Малеров симфонијски првенац, који носи поднаслов „Титан“.
Он музички описује истоимено дело Жан-Пола Рихтера, у коме главни лик тежи ка страственом, племенитом и херојском животу – идеалима са којима се композитор у великој мери идентификовао.
Немања Радуловић - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
КУЛТУРА
Овације на Коларцу за виртуоза на виолини: Немања Радуловић одушевио Београђане
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала