- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Протест бугарских пољопривредника ─ прете властима да ће кренути ка згради владе

© AFP 2023 / NIKOLAY DOYCHINOVПротест пољопривредника у Бугарској
Протест пољопривредника у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
У Бугарској други дан траје национални протест пољопривредних произвођача, незадовољних одлуком владе и парламента да се обнови увоз украјинског жита. Министар пољопривреде Кирил Витев изашао је пред демонстранте који су се са својом техником у великом броју окупили на једном од прилаза Софији.
Демонстранти су дочекали бугарског министра узвицима „Оставка“, бацали воће на њега и изливали млеко из цистерни.
Након тога се Витев обратио учесницима протеста са молбом да заједнички размисле о томе која се конкретно количина украјинских производа може дозволити у Бугарску.
Пољопривредници који протестују намеравају да приватним превозом стигну до зграде владе у Софији ако она ускоро не изађе са конкретним предлозима као одговор на проблеме које су изнели пољопривредни произвођачи, јавља Бугарски национални радио (БНР).
Председник Националне асоцијације произвођача житарица Иља Проданов изјавио је да је први захтев демонстраната продужење забране увоза украјинског жита.
„Желимо да сачувамо бугарску производњу и спречимо овај увоз“, рекао је Проданов за телевизију БНТ.
Према речима лидера протеста, на прилазима Софији је око 600 аутомобила и пољопривредних машина.
Један од демонстраната носи мајицу на којој је исписано „терориста“. Он је рекао да тражи извињење од премијера Николаја Денкова, који је раније тако назвао незадовољне пољопривреднике.
„Као што видите, сви смо овде пољопривредници. Сви смо ми ‘терористи’. Овде смо са својом ‘терористичком’ техником којом обрађујемо земљу и узгајамо животиње. Људи старији од мене су згрожени, били су веома увређени (речима премијера). Кажу да ово не сме више да се наставља. И ја мислим исто“, рекао је демонстрант.
Други пољопривредник рекао је да се сада у Украјини користи више од 200 активних супстанци које су забрањене у целој ЕУ.
„То су супстанце штетне по здравље људи. Да, то су пестициди. То су инсектициди, фунгициди, хербициди. То су две стотине активних супстанци. Увоз украјинске пшенице и украјинских пољопривредних производа утиче на продају наших производа, јер су наши произведени по европским стандардима. Наравно, наш трошак је већи, јер смо принуђени да се придржавамо директива ЕУ. Стога је најразумније да Бугарска настави са забраном увоза ових производа из Украјине док се роба произведена у Бугарској не прода“, објаснио је он.
Бугарски парламент изгласао је у четвртак укидање раније уведене забране увоза одређених житарица из Украјине.
Европска комисија је 15. септембра одлучила да не продужава ограничења на увоз четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико пограничних земаља ЕУ, али је Кијев обавезала да уведе мере контроле извоза. После тога, власти Словачке, Мађарске и Пољске објавиле су да једнострано продужавају забрану. Мађарска је проширила забрану на националној основи; на списку се налазе 24 производа којима је забрањен увоз. Осим житарица, на листи су разне врсте меса, живина, јаја, мед, поврће и вино.
Жито - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
СВЕТ
Оштар протест из Бугарске: Увоз жита из Украјине граничи са геноцидом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала