- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарска опозиција захтева да се врати забрана на увоз украјинских житарица

© AP Photo / Efrem LukatskyЖетва пшенице у украјинском селу Згуревка
Жетва пшенице у украјинском селу Згуревка - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
Бугарска опозиција предложила је у парламенту да се забрани увоз украјинског жита. Према речима лидера бугарских социјалиста Корнелије Нинове, друге источноевропске земље штите своје пољопривредне произвођаче, а као пример је навела Пољску.
„Данас дајемо предлог да се укине одлука Народне скупштине, захваљујући којој је укинута забрана на увоз из Украјине, и да се донесе супротна одлука – да се поново уведе забрана. Једнострана забрана. Као што су то урадиле Пољска, Словачка, Мађарска и Хрватска – од јуче“, рекла је Нинова.
Она је оценила да је очигледно да су европски лидери постали мудрији, док је то у Бугарској супротан случај – „све су глупљи“.
„Очигледно је да је овај сектор кључан и у Европи и у Бугарској, а одговорни владини званичници доносе одлуке у заштиту домаће привреде и индустрије“, истакла је Нинова.
Подсетимо, Бугарска је прошле недеље укинула забрану на увоз украјинских житарица. У бугарској влади су истакли да ће такав корак омогућити да се смање цене.
Европска комисија је 15. септембра одлучила да не продужава ограничења на увоз четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико пограничних земаља ЕУ, али је Кијев обавезала да уведе мере контроле извоза. После тога, власти Словачке, Мађарске и Пољске објавиле су да једнострано продужавају забрану. Мађарска је проширила забрану на националној основи; на списку се налазе 24 производа којима је забрањен увоз. Осим житарица, на листи су разне врсте меса, живина, јаја, мед, поврће и вино.
Украјинско Министарство економије је после одлуке Мађарске, Пољске и Словачке да забране увоз украјинског жита објавило да је Кијев поднео жалбу Светској трговинској организацији (СТО) против тих земаља.
Протест пољопривредника у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
РЕГИОН
Протест бугарских пољопривредника ─ прете властима да ће кренути ка згради владе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала