- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ово може папрено да кошта: На делу опасан покушај да се пресече веза Српске и Русије

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
Намером да Републици Српској одузме надлежности везане за регулацију и снабдевање гасом, политичко Сарајево не покушава само да отме надлежности од Републике Српске, већ и да отргну Српску од Русије.
Овако Момчило Антонић, директор предузећа ГАС-РЕС коментарише предлог бошњачког члана председништва Дениса Бећировића да надлежности у погледу транспорта природног гаса одузме ентитетима и пребаци их у надлежности заједничких институција у БиХ.
Бећировић иначе у Председништву БиХ већ месецима блокира изградњу гасовода источне интерконекције између БиХ и Србије. То га не спречава да већ други пут у овој години покушава да отме још једну од надлежности Републике Српске. Први пут то је покушао у фебруару, када је сличан предлог закона упућен законодавним органима БиХ, када је, заједно са хрватским чланом Председништва, Жељком Комшићем, прегласао представницу Срба Жељку Цвијановић.

Ко то воли скупљи гас

Према Антонићевим речима, иако постоји емотивна везаност за Русију, када се размишља о гасу, размишља се тржишно и купује се онај гас који је најјевтинији.
„Ми данас купујемо руски гас, имамо уговор са Гаспромом, продајемо га јер он је најјевтинији. Али неко са друге стране нам каже да не купујемо тај руски гас јер он не ваља, него да купујемо онај који је скупљи. А ми не прихватамо тај начин комуникације и, уопште, ту логику“, објашњава он.
Амбиције Дениса Бећировића да централизује гасну индустрију у БиХ тако да потрошачи троше скупљи уместо најјефтинијег гаса у Европи, бошњачки члан Председништва би прво морао да објасни грађанима које представља, јер највећи потрошачи гаса у БиХ налазе се у Сарајеву, додаје он.
„Нека им објасни зашто је лош јефтинији руски гас, а зашто је добра алтернатива онај скупљи, неки ЛНГ. Дакле, не ради се о емоцијама, ради се о математици. Економска исплативост је таква да је руски гас најјефтинији. Зашто Денис Бећировић форсира неку другу причу, не знамо“, констатује Антонић.

Ентитетске надлежности признала и ЕУ

Иако је на претходним изборима структура бошњачких политичких представника промењена (у структури власти више не учествује СДА), идеологија је остала иста. штавише, чини се да су се покушаји унитаризације БиХ са доласком Дениса Бећировића у Председништво појачали, каже наш саговорник.
„Све иницијативе које он ставља на дневни ред не могу да прођу јер немају подршку сва три народа, како је по Уставу и законима. И сваку иницијативу коју има, зна да неће проћи. Не знам који су му циљеви, осим да блокира функционисање БиХ, да је држи у неизвесности, како би људи били што незадовољнији и како би одлазили у што већем броју. Једино то постиже“, коментарише Антонић.
Тако је и са иницијативом о централизацији тржишта гаса. У Републици Српској се зна шта јој следује по уставима Српске и БиХ, као и по Дејтонском споразуму.
Што се тржишта природног гаса тиче, у Републици Српској све функционише како треба – закони се усклађују са ЕУ и препорукама Европске енергетске заједнице. Европска енергетска заједница верификовала је предузеће ДАС-РЕС, тако да ова компанија има све европске сертификате, напомиње Антонић.
„Дакле, и Европска енергетска заједница је у свакодневним пословима дала легитимитет оваквом функционисању тржишта гаса у БиХ, односно спровођењу политика које су на ентитетском нивоу“, тврди он.

Проблем није у Српској, већ у Федерацији БиХ

Међутим, како каже, проблем није у Републици Српској, већ у другом ентитету, Федерацији БиХ (ФБиХ). Унутар једне државе може постојати више оператера, међутим, други ентитет не дозвољава проток гаса било ког другог снабдевача, тако да купци у Федерацији, било да се ради о фирмама или појединцима, гас могу да купе само од једне фирме. Власти ФБиХ не дозвољавају конкуренцију на тржишту гаса, објашњава Антонић.
„Не дозвољава се, на пример, да ми из Републике Српске, као нико из Европе или света, прода некоме гас, да уопште има проток гаса кроз Федерацију. То је, у ствари, проблем. Ми смо наше тржиште регулисали као и све друге европске земље. Све је либерално и слободно. Свако може да дође и да прода гас било ком привредном субјекту“, прича он.
Федерација БиХ је једино место у Европи у коме је тржиште природног гаса монополизовано, додаје Антонић. Тако се догађају парадоксалне ситуације, па, због тога што гасовод пролази кроз ФБиХ и улази у Источно Сарајеву које је у Републици Српској, купци из тог града не могу да купују гас од ГАС-РЕС-а, иако ова компанија има повољнију цену од компаније из Федерације.
С друге стране, гасна компанија из Федерације, пошто је улаз у гасовод у Републици Српској, транспортује гас сасвим слободно кроз Републику Српску, закључује Антонић.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
РЕГИОН
Додик: Трагамо на основу чега је Шмиту издат пасош у МИП-у БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала