- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сијарто: Мађарска се залаже за директан дијалог Русије и Украјине

© Sputnik / Лола ЂорђевићМађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто
Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто  - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Пратите нас
Мађарска се залаже за успостављање директног дијалога између Русије и Украјине како би се решио актуелни конфликт, а такви контакти требало је да буду одржани одавно, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто за Спутњик.
„За нас је најважније да се то деси што пре. Људи гину, међу њима има Мађара, и ми бисмо желели да се овај рат заврши. Веома је важно да стране у сукобу ступе у дијалог. То је требало да се деси одавно“, рекао је Сијарто, који учествује у недељним догађајима на високом нивоу Генералне скупштине УН, одговарајући на питање како оцењује план који је предложио украјински председник Владимир Зеленски за решавање сукоба у Украјини.

О приступању Шведске у НАТО

Сијарто је додао да критике шведских власти на рачун демократских институција Мађарске не доприносе напретку у процедури њеног пријема у НАТО, Будимпешта такво понашање сматра неконструктивним.
„Рекао бих да начин како раде – критикују, опомињу и оспоравају демократску природу нашег политичког система – не доприноси напретку у процедури (прима у НАТО)“, рекао је Сијарто, оцењујући шансе да мађарски парламент ускоро одобри документе за пријем Шведске у НАТО.
Истовремено је напоменуо да Стокхолм, са своје стране, не заузима конструктиван став критикујући политичку структуру Мађарске.
„Мађарски парламент се осећа увређеним – и то не без разлога – због читаве ове лажне пропаганде коју шведски политичари шире о Мађарској, тако да нисам спреман да вам дам прецизан одговор. На посланицима је да одлуче, али Шведска не помаже много по том питању“, истакао је Сијарто.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Специјална операција у Украјини
Лавров: Од мировних преговора праве заверу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала