Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хоће ли агресивна Приштина добити одговор из Њујорка

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Бахатост Приштине је додатни мотив да српски председник, како је већ и најавио, затражи посебну седницу Савета безбедности Уједињених нација о стању на Косову и Метохији, каже др Александар Лукић са Института за политичке студије.
У време док траје заседање Генералне скупштине Уједињених нација на коме поред осталих држава света треба да се чује и глас Србије на Косову и Метохији Приштина наставља да терорише и хапси Србе уз разне изговоре.

Агресивно понашање Приштине

На питање да ли је оваква бахатост Приштине додатни мотив да српски председник, како је већ и најавио, затражи посебну седницу Савета безбедности Уједињених нација о Космету Лукић истиче да је говорница УН одлично место да Србија упозна свет са правом истином о дешавањима на КиМ.

„На КИМ се наставља терор привремених приштинских власти а званично је то територија под управом УН, тако да је ово нека врста парадокса. Западне силе и говоре Приштини да ради то што ради, климају јој главом да само тако настави док се јавности преноси друга порука,“ уверен је Лукић.

Лукић каже да Запад шаље двоструку поруку оваквим понашањем, чиме потврђује оно на шта је више пута указивано а то је да приштинске власти не могу ништа ураде значајно и фундаментално а да немају дозволу Запада, пре свега Америке.
„ Америка пре свих може лако да спречи сваки потез Приштине јер имају толико инструмената за то. Терор који се сада дешава Србима под Куртијем је само други вид терора који су трпели под ранијим представницима Приштине", констатује саговорник Спутњика уз опаску да управо Америка треба да заустави Куртија јер је Косово њихово чедо.

Трибина УН добра прилика за Србију

Добра прилика да укажемо на све проблеме Срба на КиМ, уверен је Лукић, управо је трибина Генералне скупштине УН.
„Србија такође треба да затражи посебну седницу у вези са КиМ, али исто тако, иако многи кажу да је немогуће вратити питање КиМ из преговарачког оквира ЕУ поново у УН, мислим да ми то треба да затражимо. И из тог разлога је седница ГС УН за нас значајна, јер током ње многе земље могу да из прве руке чују од Србије шта се заправо дешава са Србима на КиМ и како се Приштина понаша,“ каже он.
То се, додаје он, тиче и тока дијалога, с обзиром да у ЕУ немамо неутралног посредника.
„Када би се УН укључиле онда би могао да се нађе неутрални посредник чиме би се постигла нека врста баланса, односно, да ту буду и земље Запада, и неке државе које не припадају Западу а које би можда удружено могле да буду посредници. То би дало далеко веће шансе да се питања Косова и Метохије разреши,“ сматра Лукић.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
СРБИЈА
Вучић: Тражићемо хитну седницу СБ УН због ситуације на КиМ, ако одбију - то је сигнал /видео/
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
СРБИЈА
Ко је следећи? Страх се увукао међу Србе – највише се чује једно питање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала