- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мир на видику: Азербејџан предао Јерменији нацрт мировног споразума

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаАлијев: Прекид ватре могућ, али имамо услов за то
Алијев: Прекид ватре могућ, али имамо услов за то - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Преговори између представника Азербејџана и Јермена из Нагорно Карабаха, који су данас одржани у Јевлаху, могли би да доведу до закључења мировног споразума између Бакуа и Јеревана, изјавио је специјални изасланик председника Азербејџана Ељчин Амербеков.
„На састанку је разговарано о форматима реинтеграције Јермена у Карабаху. Сматрамо да тај дијалог може позитивно утицати на мировни процес између Јерменије и Азербејџана. Две земље су почеле разговоре о мировном споразуму који би могао да стави тачку на деценије кризе и непријатељства“, рекао је Амирбеков за телевизију „Скај њуз Арабија“.
Како је додао, мировни споразум ће садржати пет тачака заснованих на међународном праву. Конкретно, земље ће се обавезати да се не мешају у међусобна унутрашња питања.
„Предали смо јерменској страни нацрт мировног споразума, чекамо њихову реакцију“, рекао је Амирбеков.
Он је додао да није потребан посебан споразум са Јерменима из Карабаха.
Министарство одбране Азербејџана у уторак је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков, коментаришући ескалацију сукоба у том региону, рекао је да је тренутна ситуација у Нагорно Карабаху унутрашње питање Азербејџана, с обзиром да је јерменско руководство признало Карабах као део Азербејџана.
Руски мировњаци прате азербејџански војни конвој у Нагорно-Карабахуы - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
РУСИЈА
Азербејџан се извинио Русији због смрти руских мировњака: Сви који су одговорни биће кажњени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала