- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Последњи филм Пурише Ђорђевића у биоскопима

© Фото : Спутњику уступио ТарамаунтПуриша Ђорђевић
Пуриша Ђорђевић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Последњи филм „Уста пуна земље“ Пурише Ђорђевића (1924-2022), након премијере на Фесту и пројекција на неколико фестивала, од данас је на редовном репертоару домаћих биоскопа.
Ђорђевић кроз причу главног јунака Марка говори о сопственом животу, одрастању и путу који сваки човек пролази од рођења до смрти, путу борбе која је код њега дубоко укорењена у антифашизму.
„Пуриша Ђорђевић је у својој 98. години имао амбиције, снаге и храбрости да се упусти у захтевну причу на шта се нико други није осмелио. Стално је говорио да му је то претпоследњи филм и тиме нам је давао до знања да је живот борба“, рекао је својевремено Радивоје Буквић који тумачи главну улогу у филму „Уста пуна земље“.
Ђорђевић нас води кроз суптилне емоције свог главног протагонисте којег увлачи у несвакидашње ситуације, помогнут маестралним романом Бранимира Шћепановића.
Његов главни јунак показује пут кроз каљугу цивилизације ка изгубљеној духовности и освајању слободе.
„Шћепановићев роман знам 20 година и када сам га прочитао, размишљао сам колико би било добро екранизовати га. Заборавио сам на ту своју маштарију. Када ме је Љубиша Ристић позвао и поменуо име писца и романа, одмах сам прихватио, јер сам схватио да ћемо радити ремек-дело. Пуришу нисам познавао. Ретко ко би имао храбрости да уђе у једну такву причу, али се испоставило да је Пуриша у својој 98. години имао амбиције, снаге и храбрости. Ући у филмски наратив малтене без дијалога је равно лудилу и за то је потребна огромна храброст и самопоуздање“, истакао је Буквић.
© Фото : Спутњику уступио ТарамаунтЂорђевић нас води кроз суптилне емоције свог главног протагонисте којег увлачи у несвакидашње ситуације
Ђорђевић нас води кроз суптилне емоције свог главног протагонисте којег увлачи у несвакидашње ситуације - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Ђорђевић нас води кроз суптилне емоције свог главног протагонисте којег увлачи у несвакидашње ситуације
Од првог разговора о снимању филма до премијере прошло је 13 месеци, а помоћник редитеља Огњен Петковић је рекао да је Пуриша био комплексан човек и исти такав режисер:
„Било је неколико верзија сценарија и књига снимања. Фасцинантно ми је било што Пуришу никад нисам доживљавао као старог, само повремено бих се сетио његових година. Никада нисам имао утисак колико година има. Била је невероватна енергија која је из њега излазила, нервоза, непрестано ишчекивање да се дође на сет и жеља да екранизује оно што је дуго планирао. Била је част и привилегија познавати Пуришу, радити са њим, учити од њега. Овај филм је круна његове каријере“.
Поред Буквића играју Соња Колачарић, Андрија Ковач, Лазар Јованов и други.
Филм је на репертоару биоскопа „Синеплекс“ у Тржном центру Ушће и Таквуду.
Пуриша Ђорђевић на Кустендорфу - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
КУЛТУРА
Пуриши Ђорђевићу испуњена жеља: Његов последњи филм на ФЕСТ-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала