- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Пуриши Ђорђевићу испуњена жеља: Његов последњи филм на ФЕСТ-у

© Sputnik / Александар МилачићПуриша Ђорђевић на Кустендорфу
Пуриша Ђорђевић на Кустендорфу - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
Филм "Уста пуна земље", који је Пуриша Ђорђевић завршио само неколико недеља пре него што нас је напустио, 23. новембра прошле године, премијерно ће бити приказан на затварању ФЕСТ-а.
Великану наше кинематографије тиме ће постхумно бити испуњена жеља, будући да је 2021. године, приликом уручења Београдског победника за допринос филмској уметности у оквиру 49. ФЕСТ-а, изјавио да би волео да његово следеће остварење буде приказано управо на овом фестивалу.

Филмска симфонија животу

„Ђорђевићево дело је филмска симфонија животу, његовом бесмислу у бескрају и смислу на крају. Хвала Пуриши што нам одозго овим филмом враћа наду у ауторство какво ова кинематографија заслужује. Без икакве дилеме ‘Уста пуна земље’ издвајам као највеће изненађење из целокупног програма овогодишњег ФЕСТ-а”, изјавио је Југослав Пантелић, уметнички директор и селектор ФЕСТ-а.
Он је истакао да Пуриша Ђорђевић својим стваралаштвом заслужује све могуће почасти на овим нашим просторима и у оквиру програма ФЕСТ-а.
„Филму ‘Уста пуна земље’ није припала част да затвори фестивал из пијетета према недавно преминулом великом аутору, већ због тога што је Пуриша Ђорђевић створио једно велико уметничко дело засновано на исто тако великом Шћепановићевом роману”, додао је Пантелић.
Филм "Уста пуна земље" је екранизација истоименог романа Бранимира Шћепановића, а сценарио такође потписује Пуриша Ђорђевић. Главне улоге тумаче Радивоје Раша Буквић, Соња Колачарић, Андрија Ковач, Лазар Јованов, Александра Рукавина и други.
© Sputnik / Александар МилачићПуриши Ђорђевићу награда "Дрво живота" фестивала "Кустендорф"
Велики српски редитељ Пуриша Ђорђевић са својом наградом  - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пуриши Ђорђевићу награда "Дрво живота" фестивала "Кустендорф"

„Подне“ на првом ФЕСТ-у

У својој дугој и плодној каријери, Младомир Пуриша Ђорђевић (1924-2022) снимио је више од 80 дугометражних и краткометражних филмова који су приказивани на најпрестижнијим светским фестивалима у Венецији и Берлину. Добитник је неколико Златних арена у Пули, најважнијем филмском фестивалу у бившој Југославији.
Филм Пурише Ђорђевића „Подне” приказан је првом ФЕСТ-у 1971. године, а на конференцији за новинаре 2021. после тачно 50 година од пројекције он је рекао: „Посећивао сам ФЕСТ, бирао сам филмове и знао сам које режисере хоћу да видим”.

У конкуренцији за Београдског победника 17 филмова

Ове године, од 24. фебруара до 5. марта, под слоганом "Страст живота" биће приказано 113 филмова из 39 земаља, од чега 107 премијерно, у оквиру девет програмских целина: Гала, Гала +, ФЕСТ мастерс, ФЕСТ 51, Такмичарски програм, ФЕСТ фокус, ФЕСТ специјал, ФЕСТ класик и ФЕСТ интро.
За главну награду ФЕСТ-а, Београдског победника за најбољи филм, надметаће се 17 остварења из 15 земаља: Србије, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Албаније, Француске, Немачке, Шпаније, Украјине, Русије, Турске, Ирана, Мексика, Аустралије и САД.
У такмичарском програму ФЕСТ-а биће остварења која ће светску премијеру имати у главном програму предстојећег 73. Берлинала: „Опстанак доброте“ Ролфа де Хера из Аустралије и „Тотем“ Лиле Авилес из Мексика.
У трци за „Београдског победника“ наћи ће се и „Прашинари“ француског аутора Матјеа Вапјеа са Омаром Сијем у главној улози, „Луксембург,Луксембург“ Антонија Лукича из Украјине, француско-белгијско-мароканска копродукција „Проклети не плачу“ Фајзала Булифе и „ИИИ светски рат“ иранског редитеља Хумана Сеједија.
Србију ће представљати филм Нине Огњановић, „Овуда ће проћи пут“, који је освојио нараду публике и специјално признање жирија на 29. Слемденс фестивалу у Парк Ситију, а на програму ће бити и три мањинске српске копродукције, уједно и дебитантска дугометражна остварења: „Трагови“ Дубравке Турић, „Пробуди ме“ Марка Шантића и „Снег и медвед“ Селџен Ергун.
© Фото : Спутњику уступио Цебеф/Тарамаунт филмФилм „Далиланд“ о фасцинантном и бурном односу између чувеног уметника Салвадора Далија и његове супруге Гале
Филм „Далиланд“ о фасцинантном и бурном односу између чувеног уметника Салвадора Далија и његове супруге Гале - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Филм „Далиланд“ о фасцинантном и бурном односу између чувеног уметника Салвадора Далија и његове супруге Гале
Прослављени аутор Милчо Манчевски (Пре кише, Прашина, Мајке, Врба), враћа се на ФЕСТ црном комедијом „Кајмак“, како сам каже „безобразном причом о богатим и сиромашним и свима нама који из петних жила покушавамо да оберемо кајмак живота“.
У конкуренцији за „Београдског победника“ су и филмови „Негде између“ Александра Ханта из Русије, „Повратак у Сеул“ камбоџанског редитеља Девија Шуа, немачко-аустријски „Лисица“ Адријана Гоигингера, „Шољица кафе и нове ципеле“ албанског аутора Гентијана Кочија, затим шпанско-фрацуски фестивалски хит „Звери“ Родрига Сорогојена, номинован за 17 нагарада „Гоја" (шпанских Оскара), као и филм „Далиленд“ (САД, Велика Британија, Француска), у коме су улоге остварили британски оскаровац Бен Кингсли у улози Далија и Барбара Сукова у улози Гале.
Сем Београдског победника за најбољи филм, главни жири доделиће и награде и за режију, мушку и женску улогу, сценарио и најбољи деби.
Бен Кингсли у улози Салвадора Далија - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
КУЛТУРА
Шта нас чека на ФЕСТ-у: Салвадор Дали и кандидати за Оскара
Пуриша Ђорђевић - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
КУЛТУРА
„Уста пуна земље“: Пуриша Ђорђевић режира нови филм у 98. години
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала