- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Симоњан: Смрт руских мировњака у Нагорно Карабаху монструозна провокација

© POOL / Уђи у базу фотографијаГлавна уредница „Русија севодња“ и РТ Маргарита Симоњан
Главна уредница „Русија севодња“ и РТ Маргарита Симоњан - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Смрт руских мировњака у Нагорно Карабаху је монструозна провокација, изјавила је главна уредница медијске групе „Русија севодња“ Маргарита Симоњан телевизији „Русија 1“.

„Изражавам дубоко саучешће свим рођацима и вољенима петорице који су погинули услед нечега о чему не знамо ништа - не знамо ко је пуцао, одакле је пуцао. Ко год да је то урадио то је монструозна провокација. Тако су 2020. године срушили хеликоптер (9. новембра Оружане снаге Азербејџана су срушиле руски хеликоптер Ми-24) и тада су двојица наших момака погинула. Данас је погинуло пет“, подвукла је Симоњан.

Она се обратила породицама погинулих и захвалила им се што су мировњаци тамо били, што су месецима спречавали етничка чишћења и спасили велики број људи.

Kолосална туга за јерменски народ

Ситуација у Нагорно Карабаху представља колосалну трагедију и тугу и за то су криви они који су гласали за премијера Јерменије Николу Пашињана, изјавила је главна уредница медијске групе „Русија севодња“ Маргарита Симоњан.

„Народ Јерменије није изабрао Пашињана. Сви људи које познајем од почетка су схватили да је то Јуда и гњида. А оно што се догодило је колосална трагедија за јерменски народ. Карабах је светилиште, то је као Крим за руске Јермене. Наравно, то је колосална туга, та земља не само да је проливена крвљу, она је натопљена крвљу. Земља са хиљадугодишњом историјом која одлази у једном дану. Тамо, сигурно, нико неће остати. Сада је главно питање-ко је крив за то? Криви су они који су гласали за тог Јуду, човека без срца, без части, без савести, човека који је предао светињу свог народа, који је продао свој народ“, рекла је она.

Додала је да су му обећали пензију у „Лесики“, како је објаснила, тако Јермени зову људе који живе у Лос Анђелесу, у кући са базеном.
Подсетимо, Министарство одбране Русије саопштило је у среду да је на возило са руским мировњацима који су се враћали са осматрачнице у области Џањатаг у Нагорно Карабаху отворена ватра услед чега су војници погинули.
Баку је покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху 19. септембра ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
РУСИЈА
Кремљ: Нагорно Карабах је унутрашње питање Азербејџана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала