- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Зашто се бавимо само Украјином?“: Антивладин протест у Бугарској, траже оставку Владе и парламента

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Бугарске
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
У Софији се одржава велики антивладин протест. Учесници су се окупили испред зграде Владе и парламента и захтевају оставку актуелног састава. Након тога, учесници су отишли до Споменика совјетским војницима противећи се његовом уклањању и повратку фашизма у Бугарску.
Демонстранти носе плакате „Мир за наше Црно море“, „ПП и ДБ (коалиција ‘Настављамо промене’ и ‘Демократска партија Бугарске’) су јањичари, шарлатани и преваранти“, „Варна је одмаралиште, а не мета“.
На протесту се такође чују и повици „НАТО ─ напоље“.
Организатори протеста, опозициона партија „Препород“, оптужила је Владу да ради за Сједињене Америчке Државе.
Посланик партије Дејан Николов сматра да се тренутни парламент бави само Украјином.

„Ево шта ће треба даље да се догоди: ова америчка Влада поднеће оставку, имаћемо поновне изборе и изабраћемо бугарску Владу која ће бранити интересе Бугарске. У Народној скупштини бавимо се само питањима која су на неки начин повезана са Украјином, шенгеном и еврозоном, огорчен је политичар.

Он је нагласио да је питање опозиције – када ће парламент почети да разматра проблеме Бугарске.

Демонстранти против уклањања Споменика совјетским војницима

Учесници антивладиног протеста су се након Владе упутили до Споменика совјетским војницима: раније су власти одлучиле да демонтирају споменик и око њега су поставиле скелу и ограду.
Лидер „Препорода“ Костадин Костадинов обратио се демонстрантима, позивајући их да не дозволе повратак фашизма у Бугарску.

„Показали смо да ако хоћемо можемо да склонимо ову незакониту ограду. Јасно кажемо да нећемо дозволити да се фашизам по други пут врати у Бугарску. Нећемо дозволити да се било ко руга историјском сећању бугарског народа“, поручио је Костадинов поред споменика.

Након неког времена, неком од демонстраната пошло је за руком да уклони део ограде, људи су почели да се пробијају до споменика, док је полиција покушала да их задржи.
У марту је општински савет Софије одлучио да се споменик премести у Музеј социјалистичке уметности или у „друго погодно подручје” које није у централном делу престонице.
Парламентарна партија „Препород” била је категорички против одлуке Владе. Та странка је саопштила да тема преноса споменика дели бугарско друштво и оптужила америчку амбасаду за подстицање сукоба. Премештање споменика совјетској војсци може довести до тога да ће Руска Федерација Бугарску прогласити „непријатељском државом“, сматра „Препород“. Према речима Костадинова, споменик симболизује везу Бугара и Руса коју покушавају да униште споља.
Споменик је постављен 1954. године, десет година након државног преврата, услед кога је земља која је учествовала у Другом светском рату на страни Немачке, променила геополитички курс и прешла на страну Антихитлеровске коалиције.
Софија, престоница Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
РЕГИОН
Бугарски новинар: Влада ради све на штету народа како би помогла Украјини да настави бесмислен рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала