- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Бајатовић израчунао за колико ће бити увећани рачуни за гас у грејној сезони

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Пратите нас
Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић рекао је да све оне који се греју на гас очекује поскупљење, али да је суштина да оно неће бити веће од 10 одсто. Он је навео да они који се греју на гас могу очекивати веће рачуне за 850 до 1.600 динара, у зависности од потрошње.
„На тржишту се сада може наћи гас негде од 42 до 55 евра по мегавату. Односно, 550 долара плус транспорт или 450 долара плус транспорт. Када бисте ви то превели на наше цене, ово поскупљење је морало да буде веће“, сматра Бајатовић.
Агенција за енергетику дала је сагласност за поскупљење гаса за јавно снабдевање од десет одсто, па ће киловат сат коштати 4,54 динара односно, са ПДВ-ом 5,02 динара.
Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић рекао је да они који се греју на гас могу очекивати скупље рачуне за око 850 динара.

„Да прерачунамо то сад на децембарску просечну фактуру и да поделимо у две категорије, рецимо 2.100 киловат-сати гаса, где је око 200 метара кубних повећање ће бити негде 847 динара, а ако је 400 кубика, биће нешто више од 1.600 динара у зависности колико потрошите“, каже Бајатовић за РТС.

Према његовим речима, суштина је да поскупљење неће бити веће од 10 одсто.
„Одлука је донесена и она ће се примењивати од 1. новембра. Што значи да ће рачуна и почети да се плаћа од 1. децембра. На тај начин смо померили, да кажем, практично рачуне, односно ово поскупљење у идућу годину“, напоменуо је Бајатовић.
Директор „Србијагаса“ каже да је 95 долара барел нафте, а Србија има нафтну формулу.
„На тржишту се сада може наћи гас негде од 42 до 55 евра по мегавату. Односно, 550 долара плус транспорт или 450 долара плус транспорт. Када бисте ви то превели на наше цене, ово поскупљење је морало да буде веће“, сматра Бајатовић.
Према његовим речима Србија има и даље најповољнију цену гаса у Европи.
„Из буџета пара нема. И ту је једина мера ММФ-а и Светске банке. И то смо прихватили у овом буџету где је урађен баланс. Значи, нема више пара за социјалну политику“, напоменуо је Бајатовић и додао да смо и даље најповољнији у Европи.
О томе каква нам нова енергетска реалност предстоји погледајте у емисији Енергија Спутњика Јелице Путниковић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала