- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Шмиту не може да помогне самоорганизована група амбасадора у Сарајеву

© Sputnik / Александар МилачићСрпски представник председништва БиХ Милорад Додик
Српски представник председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да такозваном високом представнику у БиХ Кристијану Шмиту не може да помогне ни Управни одбор Савета за спровођење мира (ПИК), који је назвао самоорганизованом групом амбасадора у Сарајеву, већ само да покаже релевантну одлуку Савета безбедности УН о свом именовању.
Додик је на платформи X истакао да је крајње време да амбасадори унесу реалност у одлучивање и деловање у БиХ, а не да се баве искључиво помагањем и спасавањем Шмита, који, како је рекао, није легитимно изабран у Савету безбедности УН и који својим деловањем наноси несагледиву штету и зауставља европски пут БиХ.
Оценио је да је Шмит је постао "колатерална штета појединих фрустрираних амбасадора", као што је амерички амбасадор Мајкл Марфи и додао да су се сад "сетили да га спасавају као доброг војника Швејка".
Он је нагласио да веома добро зна да чита шта пише у Дејтонском мировном споразуму и да нема потребе да га било ко позива на поштовање овог споразума.
"Нити некоме треба да верујем на реч шта тамо пише, поготово не неким амбасадорима који су показали веома лоше намере према Републици Српској", поручио је Додик.
Управни одбор Савета за спровођење мира исказао је данас подршку Кристијану Шмиту и позвао председника Републике Српске Милорада Додика да престане са политиком непризнавања и несарадње са Шмитом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала