- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сусрет Лаврова и Дачића у Њујорку - о чему су разговарали

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаИвица Дачић и Сергеј Лавров
Ивица Дачић и Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров разговарао је у Њујорку са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.
Састанак је одржан на маргинама 78. Генералне скупштине Уједињених нација.
Како је саопштило руско Министарство, током разговора истакнута је обострана опредељеност у циљу даљег динамичног развоја билатералних односа и продубљивања стратешког партнерства две државе.
Руско Министарство је такође истакло су Москва и Београд изразили приврженост резолуцији Савета безбедности УН 1244 о питањима око решавања ситуације на Косову и Метохији.

„Наглашено је да је неопходно да Приштина без одлагања и свеобухватно испуни своје обавезе, укључујући оснивање Заједнице српских општина са широким спектром извршних овлашћења“, додаје руско Министарство.

Лавров предводи делегацију Русије у седишту УН. Он ће се учесницима Генералне дебате обратити сутра, а поред тога има читав низ билатералних сусрета .
Он је учествовао и на седници Савета безбедности УН о Украјини.

Дачић упознао Лаврова са тешком ситуацијом за Србе на КиМ

Министар спољних послова Ивица Дачић, који је члан делегације коју у Њујорку предводи председник Србије Александар Вучић, упознао је данас на састанку на маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених руског колегу Сергеја Лаврова са тешком ситуацијом на Косову и Метохији и са константним малтретирањем и прогоном српског народа, саопштило је Министарство спољних послова Србије.
Дачић је поновио опредељење Србије за поштовање Повеље Уједињених нација и Резолуције 1244 Савета безбедности УН и захвалио се на подршци територијалном интегритету и суверенитету, наводи се у саопштењу.
Двојица званичника су разговарала и о наредној седници Савета безбедности о Косову и Метохији, а руски дипломата је честитао избор Србије за домаћина специјализоване изложбе ЕКСПО 2027.
У разговору је било речи и о билатералним односима и актуелним глобалним питањима.
Лавров на Савету безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
РУСИЈА
Лавров на седници СБ УН о Украјини: Опасност од глобалног сукоба расте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала