- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Младунче лава пронађено код Суботице има атрофију мишића и не препознаје месо као храну

CC0 / Unsplash/Sneha Cecil / Лавић
Лавић - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
Пратите нас
Стање петомесечне лавице, пронађене на Чантавирском путу, у Суботици, засад је нестабилно, али се ради на њеном опоравку у прихватилишту Зоолошког врта Палић.
Засад није познато како је дивља животиња, за коју се претпоставља да више недеља није била у адекватном смештају, доспела на суботичке улице, али суботичка полиција ради на проналаску починиоца овог кривичног дела. Из зоо врта кажу да је младунче вероватно било предмет црног тржишта, преноси Танјуг.
„Лавица је стигла у веома лошем стању, дехидрирана и изгладнела, и њена телесна температура је много нижа него што би требало да имају дивље мачке. Први дан је добила инфузију, грејана је са грејачима, док смо је данас научили шта је месо. Нажалост, лавица, иако је око пет месеци старости није препознала шта је месо, нити је икада осетила, тако да је учимо на њену природну храну", каже Андријана Тот, из Зоолошког врта Палић.
На основу анализа крви, утврђено је да животиња има упалу дигестивног тракта, тако да добија адекватну терапију.
Млада лавица је тренутно у карантину Прихватилишта за дивље животиње, а како кажу надлежни, тамо ће остати сигурно дужи период на посматрању.
„Проблем је и атрофичност њених мишића, задњих ногу. То све нам указује да осим што није адекватно храњена, није имала ни услова да се довољно креће на начин на који је њој потребно", додаје Тотова.
Како наводе из Зоо врта, може се претпоставити да је ово младунче лава предмет црног тржишта, што је у Србији кривично забрањено, јер постоје и закони о добробити животиња где се се неадекватно држање животиња кажњава, али самим тим што је у питању дивља животиња, она је забрањена да буде својина физичког лица.

„Апел је да се дивље животиње не купују као плишане играчке, или статусни симбол, јер то нису кућни љубимци, нити то икада могу постати, а ниједно физичко лице не може да пружи адекватну негу тој животињи, као ни да обезбеди све неопходне безбедносне мере како се она не би нашла на улици и угрозила туђе животе, нарочито ако говоримо о опасности по околину одраслих дивљих јединки, истичу из Зоолошког врта.

У јучерашњим преподневним сатима, група Суботичана је на Чантавирском путу пронашла младунче лава како прелази пут.
По њиховом позиву, на лице места је изашла екипа полиције, као и Зоолошког врта Палић, која је пронађену дивљу животињу транспортовала у најближу ветеринарску станицу, а потом и у Прихватилиште за дивље животиње које ради у оквиру палићког Зоо врта.
Пронађена животиња није побегла из Зоо врта на Палићу, а судећи по њеном стању може се закључити да је барем неколико недеља изван смештаја где је била држана и храњена.
Засад се не зна да ли ће младунче лава трајно остати у Зоолошком врту Палић, будући да ту одлуку доноси Министарство за заштиту животне средине, тачније Група за спровођење CITES конвенције о међународној трговини угроженим врстама дивље флоре и фауне.
Анкета
Да ли треба увести строже казне за злостављаче и убице животиња?
Младунче лава - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Несвакидашња сцена у Суботици: Младунче лава пронађено поред пута /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала