Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто је значајан сусрет Вучића и Сија – баш сада

© AP Photo / Kenzaburo FukuharaПремијер Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг на церемонији отварања Форума Један појас - један пут у Пекингу
Премијер Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг на церемонији отварања Форума Један појас - један пут у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
Пратите нас
Најављени састанака председника Србије и Кине Александра Вучића и Си Ђинпинга отвара Србији простор за дисање кад је реч о Косову и Метохији, али и за продубљивање економске сарадње. Кинеске инвестиције у Србији су контрабаланс западној тежњи за економском доминацијом код нас, сматра дипломата Владислав Јовановић.
Председник Србије Александар Вучић изјавио да ће у октобру имати до сада најважнији састанак са кинеским председником Си Ђинпингом, на ком ће једна од тема бити и ситуација на Косову и Метохији.
„По први пут сам покренуо тему Косова и Метохије због потенцијалне седнице СБ УН, али и свега онога што не могу да разумем као што су напади Приштине на српски народ. Мислим да ћу у октобру имати до сада најважнији састанак са Си Ђинпингом, на ком ће једна од тема бити и Косово и Метохија“, рекао је Вучић новинарима у Њујорку одговарајући на питање о темама састанка са потпредседником Кине Хан Џенгом.

Састанак Вучића и Сија отвара Србији простор за дисање

Некадашњи шеф дипломатије Савезне Републике Југославије Владислав Јовановић каже да је сусрет председника Вучића са потпредседником Кине Хан Џенгом у Њујорку био веома значајан за Србију и додаје да ће Вучићево присуство на састанку у оквиру иницијативе „Појас и пут“ у Пекингу бити наставак тог разговора, али ће бити од ширег и дугорочнијег интереса за обе стране.
Србија се као независна и неутрална земља нашла у једном сендвичу и под притисцима земаља Запада, посебно кад је реч о Косову и Метохији, и зато је врло важно да добије шири простор за дисање и одупирање тим притисцима.
„Истовремено, то је прилика да се на лицу места сазна нешто више о значају афирмације БРИКС-а као новог привлачног центра за многе земље и за његово даље посредовање у вези са садашњом међународном ситуацијом и перспективама да се она стабилизује на здравим правним основама које су увелико нарушене током једнополарног система у последњих 30 година. Тако да је то по себи занимљиво – по месту, по времену и по земљи у којој ће се одржати.“
Не може се још ништа рећи шта ће све бити обухваћено у разговорима нити спекулисати о могућим последицама сусрета, али је значајно што до сусрета долази у овом тренутку важном и за свет у целини, и за Србију која је на посебно осетљивом месту и брани се од притисака свих врста, додаје Јовановић.

Кина – контрабаланс западној економској доминацији у Србији

Вучићево присуство састанку у оквиру иницијативе „Појас и пут“ врло је важно за Србију као малу земљу у Европи, која би требало да има што шири круг земаља са којима развија економске односе, посебно са онима чији утицај расте у међународним односима, сматра Јовановић.
„Кина је сигурно таква земља која је већ 'пустила корење' код нас јер је, колико сам упознат, друга земља по величини инвестиција у Србији до сада. Прва је Немачка, а Кина је избила на друго место испред Италије и неких других земаља, што само по себи говори да је то, прво, значајно по земљу као што је Србија да има уравнотеженије односе на економском плану са свим већим земљама, а друго, да и сама Кина схвата да има потенцијала и интересе за даље инвестиције у Србији.“
Нешто од тога је већ било најављено у досадашњим контактима, али је сигурно да ће о економској сарадњи бити више речи у октобру као и да ће нове конкретне могућности за сарадњу вероватно произаћи из састанка Вучића и Сија.
„Према томе, то је значајно и економски и геостратегијски да имамо што уравнотеженије односе са свим великим силама, посебно са Кином која је у овом тренутку у најбољој позицији да контрабалансира амбиције Запада да доминира у економској области код нас“, закључио је Јовановић.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
СРБИЈА
Вучић из Њујорка: У октобру најважнији састанак са Си Ђинпингом, једна од тема биће и КиМ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала