- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров навео услове по којима ће Русија поштовати територијални интегритет Украјине

© POOL / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
Пратите нас
Русија поштује територијални интегритет Украјине у условима испуњавања одредби усвојених у декларацији о њеној независности 1991. године, где се, између осталог, указује на њен ванблоковски статус, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре после 78. седници Генералне скупштине УН.
Министар је подсетио да је Москва признала суверенитет Украјине на основу њене декларације о независности, где је „записано много добрих ствари“, укључујући поштовање права националних мањина, где се директно помиње руски језик.
„Али у декларацији независности једна од главних тачака за нас је била да ће Украјина бити ванблоковска земља и да неће улазити ни у какве војне савезе. У том смислу, под тим условима, ми подржавамо територијални интегритет Украјине“, рекао је Лавров.
С тим у вези, Лавров је поменуо Декларацију о принципима односа између суверених држава на основу Повеље УН, у којој се говори да су државе обавезне да поштују суверенитет и територијални интегритет оних земаља „чије владе поштују принцип самоопредељења народа и на основу тога представљају целокупно становништво које живи на тој територији“.
„Када су почели рат против Донбаса и против Крима, како се може рећи да ова власт (после државог преврата 2014. године), ови пучисти, представљају тај народ... Ми немамо проблема са територијалним интегритетом Украјине. Њега су уништили они који су извршили и подржали државни преврат, чији су лидери објавили рат сопственом народу и почели да бомбардују сопствени народ“, нагласио је Лавров.
Он је напоменуо и да је Москва спремна за преговоре о Украјини, али неће разматрати никакве предлоге за прекид ватре, пошто су Русију већ једном преварили.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
РУСИЈА
Лавров: Ако Запад жели да се украјинска криза реши на бојном пољу, онда ће бити тако
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала