- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Капитен над капитенима: „Било је напорно – победили су жеља и менталитет“

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаМаја Огњеновић
Маја Огњеновић - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
Пратите нас
Питање је да ли постоји напорнији распоред у било ком спорту од одбојкашких такмичења, али српске одбојкашице се не жале већ крупним корацима корачају само напред. Маја Огњеновић, после великог успеха Србије на квалификацијама за Олимпијске игре објаснила је да је распоред био тежак, али да су она и саиграчице од почетка имале јасан циљ.
Српске одбојкашице су после пет победа и само једног пораза у квалификацијама обезбедиле учешће на Олимпијским играма, а пут до тога био је тежак ако се узму у обзир све репрезентативне обавезе које су одбојкашице имале ове сезоне.
„Знали смо да ћемо имати изузетно напорну репрезентативну сезону. Акценат је на почетку лета био на Лиги нација, нажалост нисмо се квалификовале на финални турнир, али било је објективних околности због којих се то догодило. Онда смо имале припреме за Европско првенство, по ко зна који пут је свака од нас играла на том такмичењу. Имајући у виду да смо играле финале, то довољно говори о квалитету и јачини овог тима. Нажалост, изгубиле смо у финалу, али то не може да се сматра неуспехом јер смо изгубиле од противника који је био достојан титуле. Кроз само пар дана нас је очекивао квалификациони турнир, можда и најважније такмичење ове сезоне“, рекла је Маја Огњеновић за Одбојкашки савез Србије.
Српкиње нису успеле да се пласирају на финални турнир Лиге нација, али су после тога освојиле сребро на Европском првенству.
„Сваки тренер долази са својом визијом и циљевима. Знам да је Ђовани желео да играмо и финални турнир Лиге нација. Онда Европско првенство. Свакако није то било испуњење наших снова, јер смо желеле злато. И онда кад смо биле на ивици снаге, знале смо да овај турнир изискује максималан фокус и апсолутну концентрацију да би се очекивани резултат догодио“, истакла је капитенка репрезентације Србије.
Вицешампионке Европе једно коло пре краја квалификација су успеле да се пласирају на Игре у Париз, а поред сјајних резултата значила им је победа Доминиканске Републике против Кине.

„Турнир је био напоран, седам утакмица у девет дана, уз то и непопуларни термини - три меча смо играле у 10 ујутру. Осим Мексика, ниједна екипа овде није била за потцењивање. Не могу да кажем да је свака од учесница могла да буде конкурентна у смислу одласка на Олимпијске игре, али ту смо биле Доминикана, Кина, Холандија, ми... Украјина је показала да може много и Канада, која је у узлазној путањи. Било је напорно, али опет наша жеља и победнички менталитет су на крају победили“, подвукла је Маја.

Иако меч са Кином у последњем колу неће бити од великог резултатског значаја капитенка тврди да ће Србија пружити максимум.
„Свакако ћемо ми против Кине ићи на победу, пре свега због нас. Јесмо испуниле оно због чега смо овде. Али таква смо екипа, тако смо васпитане да турнир играмо до краја – даћемо све од себе. И колико год ће бити тешко, јер је последња утакмица, пружићемо добру и квалитетну партију. Против Холандије смо осећале притисак јер никад није лако када играте утакмице које морате да добијете – али смо ми као народ, а наравно онда да је у нашем спортском менталитету, најбољи кад је најважније. То је чињеница којом друге екипе не могу да се похвале. Срећна сам и поносна што је то тако. Преплавиле су ме емоције, јер када се подвуче црта, можемо да кажемо да смо задовољне овим летом. Испуниле смо оно што се од нас очекивало“, закључила је Маја.
Меч са Кином на програму је у недељу од 13:30.
Србија Шведска одбојкашице - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
СПОРТ
Српске одбојкашице иду на Олимпијске игре!
Маја Алексић - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
СПОРТ
„Оваквој Србији нико ништа не може!“
Одбојкашице Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
СПОРТ
Српкиње декласирале Холандију и настављају трку за Олимпијске игре!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала