- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија почела тестирање хиперсоничних снајперских метака

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе руских специјалаца
Војне вежбе руских специјалаца - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
Пратите нас
У Русији је почело тестирање хиперсоничних снајперских метака који ће моћи да развијају брзину већу од 1.500 метара у секунди, изјавио је Спутњику генерални директор компаније „Лобајев армс“ Владислав Лобајев.
„Лобајев армс“ је обновила развој и почела испитивање условно хиперсоничних метака. У компанији се спроводе тестирања брзине и прецизности“, рекао је он.
Појаснио је да се муниција за сада зове „условно хиперсонична“, јер тренутно лети „на ивици“ хиперсоничне брзине.

„Можемо је лансирати као хиперсоничну варијанту или да постигнемо хиперзвук. Одлуку ћемо донети на основу резултата тестирања, када се утврди маса серијског производа. Хиперзвук почиње брзином од преко 1.500 метара у секунди, брзим снајперским метком сматра се онај који лети брзином од 900 метара у секунди“, истакао је Лобајев.

Према његовим речима, компанија је раније зауставила пројекат хиперсоничних метака јер се појавила потреба да се повећа серијска производња постојећих образаца наоружања, али је сада пројекат настављен пошто су Оружане снаге Украјине почеле активно да користи нове метке на бојном пољу калибра 10х100 милиметара.

„Непријатељ примењује тај калибар муниције на даљину изван зоне на коју делују пушке калибра ‘чејтак’ (‘Cheytac’ 10,3х77 милиметара), односно на растојању 2,4-2,6 километара. Ти меци су опасни јер они пробијају било која средства индивидуалне заштите оклопних возила на даљини од 1,7 до 1,8 километара“, закључио је Лобајев.

Компанија „Лобајев армс“ је специјализована за производњу цивилног и службеног снајперског оружја, налази се у месту Таруса, у области Калуга и постала је прво приватно одбрамбено предузеће у историји Русије.
Дрон на нишану снајперисте - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
РУСИЈА
Дронови на нишану: Русија тестирала ласерски топ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала