- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјина би због прехрамбеног ембарга могла да губи 230 милиона долара месечно

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVЖетва пшенице у Краматорску
Жетва пшенице у Краматорску - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
Пратите нас
Губици Украјине од ембарга на пољопривредне производе, који су увеле Словачка, Мађарска и Пољска, могли би да износе и до 230 милиона долара месечно – скоро исто колико земља зарађује квартално на транзиту гаса, показују прорачуни засновани на подацима статистичких служби тих земаља.
Највеће губитке Украјина би могла да претрпи због пољског ембарга, који укључује пшеницу, кукуруз, пшенично брашно, репицу, сунцокретово семе, као и крмива. Прошле године у периоду од септембра до децембра Пољска је од Украјине куповала ову робу у просеку за 112 милиона долара.
Забрана Мађарске обухвата увоз 24 врсте производа, укључујући житарице, неколико врста семена, шећер, уље и мед, а Украјину би могла да кошта 89 милиона долара месечно, што је просечна количина украјинске робе купљене крајем прошле године. Словачка је забранила увоз само пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета, при чему је Украјина у просеку у последња четири месеца 2022. године извозила ове робе у вредности од 26,4 милиона долара.
Украјина ће претрпети главне потенцијалне губитке од ембарга источноевропских земаља на кукуруз – куповина ове житарице од ове три земље у просеку је износила 100 милиона долара месечно крајем прошле године. Други производ по значају је уљана репица, чија је просечна месечна вредност увоза износила око 74,5 милиона долара у периоду септембар-јануар 2022. Значајан износ за све земље давао се и на семе сунцокрета (25,6 милиона долара месечно), пшеницу (16,2 милиона долара месечно), а за Мађарску и сунцокретово уље (3,5 милиона долара).
Све у свему, забрана увоза пољопривредних производа из Украјине од стране Мађарске, Пољске и Словачке могла би коштати ову земљу у просеку 227,2 милиона долара месечно. То је скоро исти износ колико је од транзита гаса за тромесечје прошле године добијао „Нафтогас“ – 234,4 милиона долара, следи из анализе извештаја компаније.
Европска комисија је 15. септембра одлучила да не продужава ограничења на увоз четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико пограничних земаља ЕУ, али је Кијев обавезала да уведе мере контроле извоза. После тога, власти Словачке, Мађарске и Пољске објавиле су да једнострано продужавају забрану. Мађарска је проширила забрану на националној основи; на списку се налазе 24 производа којима је забрањен увоз. Осим житарица, на листи су разне врсте меса, живина, јаја, мед, поврће и вино.
Украјинско Министарство економије је после одлуке Мађарске, Пољске и Словачке да забране увоз украјинског жита објавило да је Кијев поднео жалбу Светској трговинској организацији (СТО) против тих земаља.
Више о томе коме је намењено украјинско жито с уранијумом погледајте у емсији „Мој поглед на Русију“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала