Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Епархија Рашко-призренска демантовала наводе да је у манастиру Бањска пронађена већа количина оружја

© Фото : Wikipedia/pictureskosovo.free.fr/Public domainМанастир Бањска на Косову и Метохији
Манастир Бањска на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Пратите нас
Епархија рашко-призренска демантовала је лажне вести које могу да нанесу огромну штету Српској Православној Цркви да је у манастиру Бањској пронађена велика количина оружја.
"У току дана Еулекс и косовска полиција су дошли у манастир да изврше увиђај. У манастирским конацима и цркви, који се налазе унутар зидина манастира и који су била закључани за време свих дешавања, ЕУЛЕКС и полиција нису пронашли ништа што би могло да компромитује манастир и братију, саопштила је Епархија Рашко-призренска.
Међутим, на два места у манастирском дворишту, нађено је ватрено оружје, панцир и делови опреме, које су наоружана лица бацила приликом повлачења из манастира. Такође, у манастиру нису наишли ни на какве трагове крви и за све време дешавања није било жртава унутар зидина манастира. Форензичари су узели отиске и обавили су разговор са поклоницима, који су потом у пратњи полиције и ЕУЛЕКСА, преко прелаза Јариње отпутовали својим кућама.
Епархија наводи да је Игуман Данило приликом претреса манастира, ЕУЛЕКСу и полицији показао све просторије конака, из чега се могли видети да монаси и поклоници ни на какав начин нису учествовали у трагичним збивањима. Такође се прецизира и да се монашки живот полако у манастиру нормализује.
"Епархија објављује ово саопштење највише из разлога како би демантовала разна нагађања и произвољне вести које се појављују и шире медијима.
Епископ Теодосије који је данас посетио манастир позивао је све на смиривање напетости и очување мира одржавајући контакт са КФОР-ом, ЕУЛЕКС-ом и амбасадорима квинте, ради заштите наших светиња и верног народа. Наша црква остаје чврсто опредељена и ангажована у решавању свих проблема на Косову и Метохији мирним путем и дијалогом, осуђујући сваки вид претњи и насиља", наведено је у саопштењу.
Тзв. косовски полицајци у селу Бањска - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
СРБИЈА
Српска листа: Бар двојица Срба убијени пошто су се предали, тражићемо истрагу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала