- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Театар Александрински вечерас у Београду: Гостовање у Србији је за нас од посебног значаја

© Фото : Уступљено Спутњику/Vladimir V.PostnovСпектакуларна представа, јасно и савршено постављена која ће дефинитивно издржати тест времена
Спектакуларна представа, јасно и савршено постављена која ће дефинитивно издржати тест времена - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Пратите нас
Национални драмски театар Русије „Александрински” из Санкт Петербурга извешће вечерас и сутра на Великој сцени Народног позоришта у Београду чувену комедију „Женидба”, руског класика Николаја Васиљевича Гогоља у режији Валерија Владимировича Фокина.

„Александрински театар долази у Београд први пут у својој више него значајној историји. Сезона 2023/2024. је за нашу трупу већ 268. по реду. Гостовање је увек веома одговоран уметнички догађај, али гостовање у Србији је за нас од посебног значаја, поготово што се одржава на сцени Народног позоришта у Београду — историјског позоришта и истовремено веома модерног, као и Александрински театар, који је национално благо своје земље“, изјавио је уочи доласка у Београд Валериј Фокин, који је и уметнички директор Александринског театра и народни уметник Русије.

Наступом једног од највећих и најважнијих руских позоришта, које сарађује са бројним кућама у свету, званично ће почети примена Споразума о сарадњи који су 13. марта ове године потписали управник српског националног театра Светислав Гонцић и његов руски колега Сергеј Витаљевич Јемељанов.

„Сарадња Националног драмског позоришта Русије и Народног позоришта у Београду развија се интензивно и у неколико праваца. Марта 2023. године потписали смо Споразум о сарадњи и истовремено отворили изложбу 'Изабране слике руске сцене' у Београду. Ово је наш заједнички пројекат са Музејом позоришне и музичке уметности у Санкт Петербургу. Већ у септембру размењујемо турнеје. Планирамо спровођење образовних програма у оквиру пројекта 'Национална позоришна школа'. Стваралачки и просветитељски правци су основа наше сарадње“, истакао је
директор Александринског театра Сергеј Јемељанов.

Премијера „Женидбе“, популарне комедије, написане 1833. године, која публику широм света осваја чудесним хумором и неухватљивим карактерима - аутсајдерима који покушавају пронаћи своје место у свету, па се гурају, комешају, боре, надмудрују, свађају, веселе, била је у јануару 2008. уочи двестоте годишњице класика руске књижевности Николаја Васиљевича Гогоља.
© Фото : Уступљено Спутњику/Vladimir V.PostnovОштар сукоб између Поткољосина - главног јунака, који настоји да сачува свој лични свет, и помало апсурдне и хаотичне стварности која га окружује и која га провоцира да изводи најневероватније вратоломије
Оштар сукоб између Поткољосина - главног јунака, који настоји да сачува свој лични свет, и помало апсурдне и хаотичне стварности која га окружује и која га провоцира да изводи најневероватније вратоломије - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Оштар сукоб између Поткољосина - главног јунака, који настоји да сачува свој лични свет, и помало апсурдне и хаотичне стварности која га окружује и која га провоцира да изводи најневероватније вратоломије
„Гледаоци у Београду ће видети мој спектакл 'Женидба', који развија гогољевску линију александринске сцене и наш програм 'Нови живот традиције'. Овај спектакл је имао много успеха на турнеји и надам се да ће бити занимљив и српском гледаоцу“, каже Фокин.
Стручна критика у Русији оценила је његову поставку као "једну од најмаестралнијих и најсмешнијих позоришних представа у последњих неколико година”.
У фокусу представе је оштар сукоб између Поткољосина - главног јунака, који настоји да сачува свој лични свет, и помало апсурдне и хаотичне стварности која га окружује и која га „провоцира да изводи најневероватније вратоломије и учествује у смешним ситуацијама које као да намеће нека зла сила“.
Доласку ансамбла Александринског театра претходило је гостовање представе „Рат и мир“ у режији Бориса Лијешевића и продукцији Народног позоришта на сцени руског театра током 14. Међународног позоришног фестивала „Александрински“ у Санкт Петербургу.
„Одушевљен сам што приступамо реализацији Споразума о сарадњи између наших позоришта, који је ове године склопљен у циљу унапређења развоја, очувања и развоја позоришне уметности, као и очувања културно-историјске баштине. Предстојећа посета наших драгих колега и пријатеља из Санкт-Петербурга није само допринос јачању постојећих веза између два братска народа, већ је и веома значајан корак напред у погледу могућности да наши посвећени гледаоци виде најбоље класике попут 'Женидбе' која је култни спектакл, заснован на истоименој комедији, бисеру руске драматичне књижевности“, наглашава управник Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић.
Гостовања Александринског театра у Београду организована су у у оквиру програма „Дани Александринског театра у Србији“, који је поред два извођења представе „Женидба“, 26. и 27. септембра, обухватио и монодраму народног уметника Русије Сергеја Паршина „Желим да живим!“ 24. септембра на сцени Позоришта младих у Новом Саду и 25. септембра на сцени Народног позоришта у Нишу, као и изложбу „Изабране слике руске сцене“ у Народном позоришту у Нишу.
На изложби су представљене дигиталне копије скица завеса и украса за легендарне представе Руског националног драмског позоришта (Александрински театар) извођене током 19. и 20. века, које се чувају у колекцији Санкт Петербургског државног музеја позоришне и музичке уметности.
Представа Рат и мир Народног позоришта у Београду - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
КУЛТУРА
Народно позориште у Београду са драмом „Рат и мир“ гостује у Санкт Петербургу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала