- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Народно позориште у Београду са драмом „Рат и мир“ гостује у Санкт Петербургу

© Фото : Уступљено Спутњику/Маријана ЈанковићПредстава "Рат и мир" Народног позоришта у Београду
Представа Рат и мир Народног позоришта у Београду - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
Народно позориште у Београду гостоваће 18. и 19. септембра у Националном драмском театру Русије „Александрински“ у Санкт Петербургу са представом „Рат и мир“, по чувеном роману Лава Николајевича Толстоја у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића.
„Скоро сви главни догађаји о којима пишу историје позоришта и све што се учи на академијама, догодило се у овом позоришту. То је најзначајније извориште европског театра. Kад само помислим ко је све тамо стварао и изводио. А сад ми. Наш Рат и мир. Сећам се рада на овој представи, неизвесности, дилема, да ли ћемо стићи, да ће бити добро. Било је кратко време, јер је корона пореметила почетак рада. Али... Имали смо велику веру и слогу и заједништво и љубав. Радили смо стрпљиво, корак по корак и десила се премијера“, каже Борис Лијешевић.
Нешто више од годину дана након премијере „Рат и мир“ је учествовао на светској позоришној олимпијади у Будимпешсти.
„А сада у Александринском. Највећем. Најзначајнијем. Узбуђени смо и уплашени. Али радосни и свесни да је то нешто дивно. То је велики дар. Хвала свима и хвала Богу на овоме“, додаје Лијешевић, један од наших најбољих, најангажованијих и најаутентичнијих позоришних редитеља.
© Фото : Уступљено Спутњику/Маријана ЈанковићПредстава о патњама и надама, чежњама и боли људи ухваћених у мрежу великих историјских догађаја
Представа о патњама и надама, чежњама и боли људи ухваћених у мрежу великих историјских догађаја - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Представа о патњама и надама, чежњама и боли људи ухваћених у мрежу великих историјских догађаја

Питања рата и мира

Гостовање на сцени руског позоришта, у оквиру 14. Међународног позоришног фестивала „Александрински”, биће реализовано у оквиру Споразума о сарадњи који је потписан 13. марта ове године између Народног позоришта у Београду и Националног драмског театра Русије „Александрински“.
Овај комад, који не говори само о Русији током наполеонских ратова, о љубави прелепе Наташе Ростове, о тузи и несрећи Андреја Болконског, о Пјеру Безухову, и многим другим ликовима, већ и о патњама и надама, чежњама и боли људи ухваћених у мрежу великих историјских догађаја, поставља питања рата и мира на више нивоа - личном, симболичком и метафоричком.
Представа је урађена у ритму савременог гледаоца где сцене паралелно теку, једна упливава у другу, а у оквиру тога цела композиција је сливена, без пауза и мрака, у ритму данашњег живота.
© Фото : Уступљено Спутњику/Маријана ЈанковићЗашто смо ми на овоме свету? Шта то људи и човечанство имају да саграде и изведу својим животом?“
Зашто смо ми на овоме свету? Шта то људи и човечанство имају да саграде и изведу својим животом?“  - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Зашто смо ми на овоме свету? Шта то људи и човечанство имају да саграде и изведу својим животом?“
Протагонисти комада су у сталном трагању - траже Бога, љубав, славу, срећу, смисао живота.
Пјер Безухов се запита: „Чему служи наш живот? Зашто смо ми на овоме свету? Шта то људи и човечанство имају да саграде и изведу својим животом?“ То, основно питање које Толстој поставља, није само суштинска тема романа, него и ове драматизације и, наравно, представе.
Рат није у првом плану, веома је сведен и усмерен само на оно што се конкретно догађало протагонистима приче и што је утицало на њихове животе, као, на пример, рањавање кнеза Андреја у Аустерлицу.

Представа на ивици ножа

Представа „Рат и мир” премијерно је изведена 30. маја 2022. године на Великој сцени Народног позоришта у Београду и већ у самом старту је стекла велике симпатије и наклоност публике и критичара:
Борис Лијешевић представу води доследно и вешто, понекад на ивици ножа, али никад не нудећи одговоре, већ питања. Једино Толстојево стајалиште које апсолутно прихвата је уверење да љубав према човеку мора бити ултимативна – мора се волети и ближњи и странац, пријатељ и непријатељ, и тек се кроз љубав могу развити односи који ће довести до мира у човеку. То је главна идеја ове представе и тиме се њени ствараоци најдиректније обраћајући нама у публици. Треба препознати људско биће и у човеку са којим се не слажемо”.
© Фото : Уступљено Спутњику/Маријана Јанковић Љубав према човеку мора бити ултимативна
Комад о љубави прелепе Наташе Ростове и тузи и несрећи Андреја Болконског - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Љубав према човеку мора бити ултимативна
Иван Босиљчић премијерно у улози грофа Пјера Безухова
Представа је учествовала на више фестивала и освојила значајнапризнања.
На фестивалу у Санкт Петербургу у улози грофа Пјера Безухова премијерно ће наступити Иван Босиљчић, који већ неколико година своју каријеру успешно гради и у Русији.
У подели су и Миодраг Кривокапић (Кнез Болконски), Данило Лончаревић (Андреј), Златија Оцокољић Ивановић (Марија), Зорана Бећић Ђорђевић (Лиза), Душан Матејић (Гроф Ростов), Бојана Стефановић (Грофица Наталија Ростова), Теодора Драгићевић (Наташа), Немања Стаматовић (Николај), Нина Нешковић (Соња), Борис Лијешевић (Кнез Курагин), Магдалена Мијатовић (Елен), Петар Стругар (Анатол), Вучић Перовић (Борис Друбецки) и Недим Незировић (Наполеон Бонапарта).
Ауторски тим представе чине и Јања Ваљаревић (сценограф), Бојана Никитовић (костимограф), Стефан Ћирић (композитор), Мирко Кнежевић (кореограф), Бојана Стефановић (сценски покрет) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).
„Рат и мир” до сада је одигран 21. пут.
Редитељ Борис Лијешевић - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2022
КУЛТУРА
Мир је трагање за Богом и собом у временима непрестаних ратова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала