- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Штрајк холивудских писаца завршен после пет месеци

© AP Photo / Reed Saxon, FileБрдо Холивуд
Брдо Холивуд - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
Пратите нас
Штрајк холивудских писаца завршен је у уторак увече, после скоро пуних пет месеци.
Чланови одбора синдиката холивудских писаца одобрили су уговор са студијима, враћајући холивудску филмску индустрију бар делимично у нормалну након историјског застоја производње филмова, преносе светски медији.
Два дана након што је постигнут провизорни споразум са коалицијом највећих холивудских студија, сервиса за стриминг и продукцијских компанија, управни одбори источног и западног огранка Удружења писаца Америке и њихов заједнички преговарачки одбор гласали су за прихватање споразума.
Након гласања, они су прогласили да је штрајк завршен и да ће писци моћи да почну са писањем сценарија већ од данас.
Штрајк холивудских писаца, сценариста почео је 2. маја, а убрзо, већ 13. јула придружили су им се и чланови Удружења филмских глумаца (САГ).
Ово је био најдужи штрајк који је погодио Холивуд у последњих неколико деценија.
Писци су ступили у штрајк незадовољни платама и употребом вештачке интелигенције (АИ) у филмској индустрији. Према процени економисте Института Милкен Кевина Кловдена, штрајк је коштао америчку економију око пет милијарди долара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала