- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Амерички „Абрамс“ против руског Т-90: Који тенк је бољи и какве су им улоге у Украјини /видео/

CC0 / rawpixel.com/U.S. Department of Defense / Амерички тенк М1А2 Абрамс
Амерички тенк М1А2 Абрамс - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Први примерци америчког основног борбеног тенка „Абрамс“ стигли су у Украјину, тврде амерички медији, наводећи да се ради о једном од најсофистициранијих тенкова и хвалећи његове карактеристике. Шта руски стручњаци кажу о том америчком наводном „супер-оружју“.
Од свих тенкова које је Украјина добила, „Абрамс“ је најтежи и сматра се способнијим од „Леопарда“, али Запад шаље Украјини старије, немодернизоване верзије „Абрамса“, каже Борис Рожин, војни експерт из Центра за војнополитичко новинарство. Рожин додаје да је руски пандан веома хваљеном „Абрамсу“ тенк Т-90.
„Т-90 има предност у односу на „Абрамса“ у покретљивости, лакше пролази кроз тешке терене и бржи је“, објашњава Рожин.

Т-90 се добро показао у Украјини

Он каже да се током руске специјалне војне операције у Украјини могла видети веома честа примена тенка Т-90 у борбеним операцијама.
„Тај тенк је углавном коришћен као подршка пешадији и Т-90 се у тој улози добро показао. Тешко је рећи како ће „Абрамс“ одговорити тој улози“, каже војни експерт.
Рожин подсећа да је „Абрамс“ широко коришћен током борбених операција у Ираку и Авганистану. Међутим, у тим ситуацијама нису постојале беспилотне летелице које лове тенкове и још није јасно како ће се „Абрамс“ носити са тим проблемом.
„Видели смо како је унапређена заштита тенка Т-90 – добио је „заварене визире“ (металне рамове изнад куполе и на бочним странама), додатну динамичку заштиту, као и заштиту моторно-мењачког простора од удара. „Абрамс“ има сличне проблеме као и немачки „Леопард“ и британски „Челинџер“, слабу тачку на куполи, а и генерално су ти тенкови слабо заштићени од удара дрона. Најосетљивији су горња страна куполе и моторни простор. У том погледу, „Абрамс“ је инфериорнији у односу на Т-90“, каже Рожин.
Руски тенк Т-90 је лакши него „Абрамс“, има боље маневарске способности и прилагођен је источноевропском терену и временским условима. Међутим, када је „Абрамс“ у питању, постоји ризик да остане заглављен у блату, каже Рожин.
„Недавно је покушана употреба шведске модификације „Леопарда 2“ у близини Сватова. Међутим, они су се једноставно заглавили и касније су погођени дроновима“, објашњава Рожин.
Фронт у Украјини представља изазов за НАТО тенкове током јесени и зиме, док Т-90 нема тај проблем, наводи Рожин. Када су маневарске способности у питању, „Абрамс“ је лошији чак и од старог совјетског тенка Т-64, које користе украјинске снаге, каже Рожин.

Тенковски дуели ретки у СВО

Тенковски дуели ретки су у зони специјалне војне операције, пошто се тенкови углавном користе као подршка пешадији у нападу на противничка утврђења.
„Било је епизода у којима су тенкови коришћени за уништавање непријатељског оклопа, али су чешће у употреби као офанзивно оружје за напад на утврђене положаје“, подвлачи руски експерт
Амерички тенк М1 „Абрамс“ дизајниран је седамдесетих година 20. века за борбу против совјетских тенкова и других оклопних возила.
У међувремену доживео је велики број унапређења, па је сада опремљен топом који може да испаљује и поткалибарну противоклопну муницију и кумулативне пројектиле. Поједине врсте муниције коју користи имају бојеве главе са волфрамом, док је у некима осиромашени уранијум.
Када је у питању руски тенк Т-90, основни борбени тенк треће генерације, који је наследник Т-72, и он је озбиљно унапређен претходних година. Последња његова верзија је Т-90М „Прорив“ (Пробој) који је добро заштићен од конвенционалне муниције, вођеног оружја и противтенковских ракета. Наоружан је топом глатке цеви од 125 милиметара са аутоматским пуњачем и митраљезом од 12,7 милиметара којим се управља даљинским путем.
Рожин каже да је ватрена моћ овог тенка побољшана захваљујући муницији ЗВМ59 „свињец 1“ и 3ВМ60 „свињец 2“.
Руски војни посматрачи тврде на Телеграм каналима да је муниција од 125 милиметара 3ВМ60 „свињец-2“ коришћена у зони специјалне војне операције. То је поткалибарни пројектил који садржи волфрам карбид и може да пробије челични оклоп дебљине 700 милиметара, са удаљености од два километра. Војни стручњаци кажу да ти пројектили могу да пробију оклопе немачког „Леопарда“, британског „Челинџера“ и америчког „Абрамса“.

Како ће Украјинци користити „Абрамсе“

„Генерално, у таквој бици је најважније ко први спази непријатеља, јер он обично побеђује. Важно је разумети да тенкови не оперишу у вакууму, већ у садејству са извиђачким дроновима. Ако спазите мету, али вас непријатељ не види, можете да му се прилагодите и изведете удар после ког непријатељ неће моћи да одговори. Зато је понекад важно осматрање и идентификовање мета, па сада борбени учинак није условљен само тенком, већ комбинацијом фактора, начином на који садејствује са тактичком извидницом и каква му је заштита из ваздуха обезбеђена“, објашњава Рожин.
Он не искључује могућност да ће Украјинци користити „Абрамсе“ на специфичан начин, за борбу против руских оклопних возила и основних борбених тенкова.
„Према изјавама из Пентагона, видимо да они желе да се „Абрамси“ користе на специфичан начин. Не на начин на који је покушана употреба „Леопарда“ за пробијање руске одбране. И највероватније је да ће Украјинци користити „Абрамсе“ на ограничен начин, како би избегли велике губитке и остварили неке резултате. Тако ће, можда, они бити употребљени у случају руског напредовања, како би им се супротставили као покретно антитенковско оружје, за борбу против руског оклопа“, тврди Рожин.
Међутим, како додаје, треба имати на уму да Вашингтон Кијеву испоручује застареле моделе.
„Важно је разумети да САД снабдевају Украјину тенковима који су креирани на основу реалности Хладног рата. Последње модификације овог тенка САД чувају за себе, не дају их Украјини. А ти модели имају бољу оптику, бољу електронику, унапређену безбедност и додатни уранијумски оклоп“, каже овај руски војни експерт и додаје да испорука 31 „Абрамса“ неће моћи да промени тренутно стање на фронту.
Погледајте и најновије издање емисије Мој поглед на Русију":
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
„Немачка звер“ или „рањиви џин“: Све о тенку „леопард 2“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала