- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Редитељ Боро Драшковић отвара 57. Битеф фестивал

© Фото : Printscreen/Youtube/AgapeБоро Драшковић
Боро Драшковић - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Позоришни и филмски редитељ Боро Драшковић отвориће 4. октобра у Југословенском драмском позоришту 57. Битеф фестивал, након чега ће бити изведена представа „Деца сунца“ према делу руског класика Максима Горког, у режији Матеје Колежник и продукцији немачког театра „Шаушпилхаус“.
Директор Битефа Милош Латиновић је истакао да је Драшковић у позоришту поставио најзначајнија дела: од страрогрчког писца Есхила и аутора драме апсурда Семјуела Бекета, преко светских класика Вилијама Шекспира, Молијера, Максима Горког, Чехова, Хенрика Ибзена, Франца Кафке до српских писаца Радоја Домановића, Петра Кочића, Данила Киша.
„Бројни филмови, представе и књиге Бора Драшковића више пута су награђивани у земљи и иностранству. У Југословенском драмском позоришту 1969. режирао је чувену представу 'Кад су цветале тикве' по роману Драгослава Михаиловића, која је према многима означила прекретницу у развоју наше позоришне уметности у другој половини 20. Века“, истакао је Латиновић на прес конференцији.
Боро Драшковић је са Миром Траиловић, Јованом Ћириловим, Бориславом Михајловићем Михизом, Предрагом Бајчетићем, Љубомиром Муцијем Драшкићем, Слободаном Селенићем, Јованом Христићем, Дејаном Чавићем био члан иницијалног одбора и уједно члан жирија Битеф фестивала 1967. године.
Још четири пута је Драшковић био члан жирија (1974, 1980, 1990, 1996).
„Имамо једног од последњих људи који су основали ову манифестацију од великог значаја за наш Београд и Србију, а пре свега је важна за позоришну уметност целог света“, нагласио је Латиновић.
Битеф фестивал почиње 3. октобра прологом када ће публика гледати у Београдском драмском позоришту моћи да погледа „Божанствену комедију“ Дантеа Алигијерија у режији Франка Кастрофа.
До 10. октобра у главном програму ће бити изведено још осам представа, а најбоље ће одабрати међународни жири на челу са драматургом, професорком Аном Вукановић.
Под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија“ Битеф ће и ове године приказати награђиване европске продукције и храбре домаће представе.
Поред аутора и ауторки свих представа које су селектоване за главни програм, на фестивал стижу гости из бројних позоришних метропола, а овогодишњи Битеф пратиће и десетине иностраних новинара и критичара из престижних регионалних и европских медија.
Сцена из филма Андерграунд - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
КУЛТУРА
ЕКСКЛУЗИВНО Чувени српски редитељ поставља „Андерграунд“ на позоришну сцену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала