- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон тврди: НАТО не претендује „ни на педаљ“ руске територије

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаТенкисти са заставом НАТО-а
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да НАТО никада није претендовао „ни на педаљ“ руске територије, те да функције Алијансе остају искључиво одбрамбене. Међутим, Москва је више пута указивала на ширење блока и опасне активности у близини граница Русије.

„НАТО никада није претендовао ни на педаљ руске територије. То није офанзивни савез. То је одбрамбени савез“, рекао је Блинкен за лист „Атлантик“.

Раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да ће Русија настојати да осигура своју безбедност, што искључује ширење НАТО-а ка границама земље и улазак Украјине у Алијансу.
Такође, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у недавном обраћању Генералној скупштини УН казао је да је „серија недавно одржаних заједничких вежби САД и европских савезника из НАТО, која је укључивала и увежбавање сценарија употребе нуклеарног оружја против Русије, без преседана од завршетка Хладног рата“. Како је додао, земље НАТО-а на челу са Вашингтоном не само да гомилају и модернизују своје офанзивне потенцијале, него покушавају да пребаце оружани сукоб и у свемир и информациони простор. Он је истакао да су нова опасна манифестација експанзионизма НАТО покушаји да зону одговорности блока прошире на читаву источну хемисферу под лукавим слоганом „недељивости безбедност евроатлантског и индо-пацифичког региона“.

Све одлуке о могућим територијалним уступцима – на Украјини

Блинкен је саопштио да одлуке о потенцијалним територијалним уступцима ради решавања ситуације у Украјини треба да донесу саме власти у Кијеву.

„Председник САД Џозеф Бајден више пута је говорио да ће те одлуке, у основи, морати да доносе сами Украјинци. Ништа везано за Украјину неће се решавати без Украјине. То остаје водиља у ономе што радимо“, рекао је амерички државни секретар.

Он је тако одговорио на питање ли сматра могућим да САД дођу у сукоб са Украјином јер се враћање контроле Кијева над неколико региона земље „чини као тешка ствар“.
Коментаришући издвајање додатних средстава за помоћ Украјини, амерички државни секретар је рекао да већина чланова америчког Конгреса из обе политичке странке подржава администрацију у томе, упркос „појединачним гласовима“ који говоре супротно.
У наставку погледајте ново издање емисије „Мој поглед на Русију“:
Сергеј Лавров  - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
РУСИЈА
Лавров у УН: Запад је „империја лажи“ /видео/
Владимир Путин и Џо Бајден  - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
СВЕТ
Блинкен о састанку Путина и Бајдена: Никад не реци никад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала