- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Етничко чишћење јерменског народа пред очима целог света

© Sputnik / Valeriy MelnikovАбовян Асмик плачет в дверях своего дома в селе Неркин Сус, Нагорный Карабах
Абовян Асмик плачет в дверях своего дома в селе Неркин Сус, Нагорный Карабах - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
Јерменима се лоше ствари дешавају увек у сенци великих светских промена. Тако је било са геноцидом 1915. Слично је и данас – у сенци великих светских промена и турбуленција, дешава се етничко чишћење Јермена из Нагорно-Карабаха.
Овако Арис Мовсесијан, београдски стоматолог изтреће генерацијеЈермена који живе у Србији, објашњава последња догађања у Нагорно-Карабаху.
Нагорно-Карабах или Арцах, како Јермени зову ову област, престаје да постоји као политички ентитет од 1. јануара идуће године, објавиле су власти ове непризнате републике око које се Јерменија и Азербејџан сукобљавају дуже од три деценије.
У указу о распуштању републике који је потписао њен председник Самвел Шахрамањан такође се наводи да се становништву Нагорно Карабаха, укључујуц́и оно које се налази ван његових граница, предлаже да се упознају са условима реинтеграције које ће понудити Азербејџан. Међутим, чини се да Јермени из Карабаха баш и нису заинтересовани ни за какву реинтеграцију – према подацима владе Јерменије, више од 70 постостановништва Карабаха, њих око 85 000, напустило је територију на којој Јермени живе од првог века пре нове ере.

Јермени су принуђени да напусте Карабах, а то је етничко чишћење

Мовсесијан нема дилеме да се ради о етничком чишћењу, јер, како каже, људи не напуштају Карабах својом вољом, већ су принуђени на то.
Арцах је територија која је имала велики значај за развој јерменске државе и културе. О овој области као делу Јерменије говоре и антички историчари и географи – Плутарх, Страбон, Плиније старији, Клаудије Птолемеј… Арцах је колевка јерменске писмености и школства. У средњем веку у овој области изграђено је више од хиљаду цркава и манастира.
Све то, Јермени данас невољно напуштају, као што су невољно напустили територију данашње Турске и још један центар своје државе и културе концентрисано око језера Ван.
Управо на ту чињеницу се осврће наш саговорник.
„Један део Турске, који се данас зове Источна Анадолија, Јермени су звали Западна Јерменија. На тој територији данас не живи ни један Јерменин. А сада имате Нагорно-Карабах и ускоро нећете имати ни једног Јерменина ни у Нагорно-Карабаху. Ако погледате кроз дужи низ деценија и векова, видите да се територија на којој Јермени живе драматично смањује, а да се дијаспора драматично повећава“, објашњава Мовсесијан.

Јалов је посао смањивати територију на којој живе Јермени

Међутим, то смањивање територије и повећање дијаспоре, било у Русији, САД или Француској, додаје он, нема великог утицаја на дух Јерменског народа. Дух јерменског народа је још увек на окупу.
„Мислим да је јалов посао било кога ко жели да смањи територију на којој живи било који народ, у овом случају то су моји сународници, Јермени“, закључује Мовсесијан.
Подсећамо, Министарство одбране Азербејџана 19. септембра је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.
Двадесет првог септембра у азербејџанском граду Јевлах, 100 километара североисточно од престонице Нагорно-Карабаха, Степанакерта одржан је састанак представника Јермена из Карабаха са азербејџанском делегацијом, посвец́ен интеграцији региона у састав републике.
Министарство одбране Русије саопштило је 22. септембра да су оружане формације Карабаха у складу са постигнутим договором о престанку борбених дејстава, почеле да предају оружје и војну технику под контролом руских мировњака.
Претходно, крајем маја 2023. године, Пашињан је изјавио да његова земља признаје суверенитет Азербејџана заједно са територијом Карабаха, у укупној површини од 86,6 хиљада квадратних километара. Азербејџански лидер Илхам Алијев изјавио је да Баку и Јереван могу да потпишу мировни споразум у најскорије време, уколико Јереван не промени свој став.
Руски председник Владимир Путин је на седници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Председник је истакао да то није била одлука Русије, вец́ одлука јерменских власти. Истовремено, он је саопштио да је у контакту са Пашињаном и да нема проблема у комуникацији.
Дым в окрестностях Степанакерта в Нагорном Карабахе - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
СВЕТ
Непризната република Нагорно Карабах престаје да постоји од 1. јануара 2024. године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала