- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Непризната република Нагорно Карабах престаје да постоји од 1. јануара 2024. године

© Sputnik / Aik Arutunyan / Уђи у базу фотографијаДым в окрестностях Степанакерта в Нагорном Карабахе
Дым в окрестностях Степанакерта в Нагорном Карабахе - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Нагорно Карабах престаће да постоји од 1. јануара 2024. године, произлази из указа који је потписао председник непризнате републике Самвел Шахрамањан, а саопштио је информациони штаб Карабаха.
Наводи се да је Шахрамањан потписао одговарајући указ о дејствима која проистичу из ситуације створене након 19. септембра 2023. године.

„Распустити све државне установе и организације које се налазе у њиховој ресорној потчињености до 1. јануара 2024. године и Република Нагорно Карабах (Арцах) престаје да постоји“, наводи се у указу.

Такође се наводи да се становништву Нагорно Карабаха, укључујући оно које се налази ван његових граница, предлаже се да се упознају са условима реинтеграције које ће понудити Азербејџан како би надаље самостално одлучило о могућности останка у региону.
Указ је ступио на снагу одмах после објављивања.
Претходно, јерменска Влада саопштила је да је више од половине становника Нагорно Карабаха, њих око 65.000, избегло на територију Јерменије.
Према званичним подацима, у овом региону живело је око 120 хиљада Јермена.

Ескалација ситуације у Нагорно Карабаху

Министарство одбране Азербејџана 19. септембра је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.
Двадесет првог септембра у азербејџанском граду Јевлах, 100 километара североисточно од Степанакерта одржан је састанак представника Јермена из Карабаха са азербејџанском делегацијом, посвећен интеграцији региона у састав републике.
Министарство одбране Русије саопштило је 22. септембра да су оружане формације Карабаха у складу са постигнутим договором о престанку борбених дејстава, почеле да предају оружје и војну технику под контролом руских мировњака.
Претходно, крајем маја 2023. године, Пашињан је изјавио да његова земља признаје суверенитет Азербејџана заједно са територијом Карабаха, у укупној површини од 86,6 хиљада квадратних километара. Азербејџански лидер Илхам Алијев изјавио је да Баку и Јереван могу да потпишу мировни споразум у најскорије време, уколико Јереван не промени свој став.
Руски председник Владимир Путин је на седници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Председник је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти. Истовремено, он је саопштио да је у контакту са Пашињаном и да нема проблема у комуникацији.
У новом издању емисије "Мој поглед на Русију" погледајте како је Никол Пашињан коначно препустио Нагорно Карабах Азербејџану:
Протести у Јеревану због ситуације у Нагорно Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
РУСИЈА
Лавров саветује Јеревану: Сетите се незавидне судбине оних који су се ослањали на Америку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала