Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта се иза брда ваља: Да ли Приштина намерава да Српску листу означи као терористичку организацију

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПредседник Српске листе Горан Ракић
Председник Српске листе Горан Ракић - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
Не бих се изненадио да Српску листу Приштина прогласи за терористичку организацију и тако ослободи политички простор за неке „њихове“ Србе који би путем избора на легитиман и легалан начин дошли на власт на северу КиМ. Тиме би се заокружила тзв. државност Косова, а Запад би их подржао јер им је то стратешки циљ, сматра дипломата Зоран Миливојевић.
Вјоса Османи, председница привремених приштинских институција, најавила је да ће „ускоро бити донете институционалне одлуке против Српске листе“, поводом инцидента који се догодио у Бањској на Косову и Метохији.

Елиминисање Српске листе циљ Приштине

Повод за овакву најаву су оптужбе приштинских медија и појединих функционера да је потпредседник Српске листе Милан Радоичић ( у међувремену дао оставку на функцију ) предводио групу која се сукобила са припадницима тзв. косовске полиције у Бањској на северу Косова и Метохије.
Застава Србије на видео биму  - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
СРБИЈА
Планета се буди: Која је формула за даљу борбу Србије за Косово /видео/
Да ли се иза ове најаве крије намера да Српску листу прогласе за терористичку организацију и шта би тиме ко добио?
Бивши амбасадор и дипломата др Зоран Миливојевић не сумња да ће Приштина искористити прилику да се ослободи политичког присуства Српске листе на Косову и Метохији.
„Њихов је циљ да ову ситуацију искористе, да покушају да елиминишу Српску листу (СЛ) и ослободе простор за неке „своје“ Србе, да се они појаве на изборима за четири српске општине на северу Косова и а на тај начин промене политички амбијент. Елиминацијом СЛ би преко оних из редова Срба на Косову и Метохији који их подржавају успоставили потпуну политичку контролу на северу Косова, преко ванредних локалних избора,“ објашњава наш Миливојевић.

Подршка са Запада очекивана

Ако би дошло до елиминације СЛ од стране Приштине, додаје наш саговорник, доношењем неког прописа којим би је прогласили за терористичку организацију, на пример, врло брзо би дошло до нових избора на северу јер би тиме испратили захтев Запада да на тим новим изборима партиципирају и Срби.
„То је њихов стратешки интерес… Запад се не би бунио, јер као што видите њима све признају и дозвољавају, од нелегитимних избора на северу који су одржани а на које је изашло три одсто гласача па надаље. Према томе, све можемо да очекујемо да се деси - да СЛ прогласе за терористичку организацију, посебно ако буду видели да не могу другачије да успоставе власт на северу Косова која би била легитимна и легална,“ истиче наш саговорник.
Вјоса Османи, напомиње он, очигледно прича о оваквој врсти институционалне одлуке Приштине у односу на СЛ и за очекивати је да ће они то и да ураде.
„И ако за то добију подршку Запада, што је врло вероватно у овом моменту, то ће и да ураде и онда нам је јасно кава им је заједничка стратегија и циљ. Посебно јер је Курти до сада имао њихову подршку за све што ради. А оно мало што му је као Запад претио видели смо да није било озбиљно. Сад је добио ветар у леђа после догађаја у Бањској, и то ће и Курти и Запад да искористе како би обезбедили потпуну контролу на северу Косова а да се то деси кроз легалне токове чиме би и Приштина реализовала своје циљеве али и Запад,“ уверен је Миливојевић.

Нови притисак на Србију

На тај начин ће се, како каже саговорник Спутњика, заокружити суверенитет и територијални интегритет тзв. државе Косово и онда би само уследио још јачи притисак на Србију да то „чињенично стање“ призна.
Османијева није прецизирала какве ће одлуке конкретно бити донете по питању СЛ, али је рекла да је након тзв. терористичког акта у Бањској, где је погинуо водник КБС -а, „несумњиво јасно да га је режирао и организовао Београд, са намером да дестабилизује Косово и читав регион“.
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
СРБИЈА
Претња из Приштине: Ускоро мере против Српске листе
Милан Радојичић - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СРБИЈА
Радоичић: Ја сам организовао отпор Срба у Бањској, нисам никог обавестио о томе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала