Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стиже НАТО појачање Кфору - да ли да брани терорисане Србе или да још више помаже Приштини

© AP Photo / Bojan SlavkovicКфор
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
Пратите нас
Уколико нове снаге Кфора, чији се долазак најављује, буду распоређене на северу Косова док тамо буде присутна и косовска полиција, онда ће то значити да се НАТО отворено ставља на страну Приштине, мишљење је саговорника Спутњика о одлуци НАТО пакта да појача своју војну мисију на КиМ.
Савет НАТО одобрио је слање појачања Кфору, својој мисији на Косову и Метохији, после сукоба тзв. косовске полиције и Срба у селу Бањска и након разматрања безбедносне ситуације на Косову и Метохији.
Међутим, остаје да се види да ли је ово помоћ угроженим Србима на северу Косова, или додатно појачање Приштини Приштини с обзиром за понашања ове НАТО мисије на Косову и Метохији, каже професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији.

На север само без КБС, иначе…

„Лично мислим да је Кфор и те како знао шта ће се десити у Бањској и да није реаговао зато што није хтео. Дакле, све се десило јер Кфор није превентивно деловао. Конкретно, појачање снага Кфора би имало смисла само ако би те снаге биле распоређена на северу Косова уз асистенцију српске полиције, која би се у складу са споразумом вратила у КПС редове као што је било пре оставки“, каже Ковач.
У супротном, свака друга опција, истиче наш саговорник, значила би директну помоћ Приштини.
Паљење свећа за страдале Србе на КиМ испред Храма Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Подкаст
Горан Петронијевић: Убијени Срби су — хероји! | Од четвртка до четвртка
„Њихови оперативни подаци везани за стање на северу Косова до сада су се показивали као тачни, а сада се наједанпут десило да се у Бањској створи 400 до 500 косовских полицајаца а да то Кфор наводно није знао. Наравно, врло је индикативно зашто је ово прећутано… И зашто Кфор није превентивно деловао већ се појавио у улози ватрогасаца,“ констатује Ковач.
Другим речима, додаје наш саговорник, само ако се косовске снаге које су ионако прекобројне повуку са севера долазак нових снага Кфора ће имати смисла.
„Види се да политички кругови у Приштини заговарају тренд да већина њихових снага буде усмерена на борбу против, како кажу, тероризма. Ако се деси да се косовске снаге не повуку са севера Косова а да се нове снаге Кфора распореде на северу упоредо са њима, то би онда било јасно и директно стављање на страну Приштине. Дакле, они би припомогли терору албанских полицајаца над Србима, који они намеравају да спроведу под плаштом борбе против тероризма“, упозорава Ковач.

НАТО дубоко забринут

Поводом последњих догађаја на КиМ, НАТО је у саопштењу навео да је дубоко забринут због растућих тензија на северу КиМ, али и да ће КФОР, као мисија НАТО-а, наставити своје агилно присуство широм Косова.
Како стоји у саопштењу, Кфор ће предузимати све неопходне акције како би сачувао безбедно окружење и слободу кретања за све људе на Косову, као и да то раде у складу са мандатом УН.
Како истичу, Кфор ће наставити блиску координацију са свим релевантним учесницима у Београду и Приштини, као и са Еулексом, ОЕБС-ом, УН мисијом на Косову и дипломатском заједницом. НАТО је такође позвао све стране на деескалацију ситуације и враћање дијалогу…
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СРБИЈА
НАТО одобрио слање појачања Кфору
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СРБИЈА
Командант Кфора: Одлуке Приштине изазвале нову кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала