Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби су 1804. године устали против султана, а данас против Вашингтона /видео/

© AP Photo / Visar KryeziuТзв. косовска полиција
Тзв. косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2023
Пратите нас
Ситуација на Косову највише подсећа на 1804. годину, видели смо класичан акт самоорганизовања и реакције због немогућности даљег трпљења. Погинули Срби су озбиљни момци, хероји, а не терористи. Они се се боре против апартхејда, јер је коначан циљ Аљбина Куртија пражњење Косова од Срба, каже адвокат Горан Петронијевић.
Поредећи ову ситуацију са буном против дахија, Петронијевић је рекао да је 1804. сва власт била у рукама султана, а данас је Вашингтону. Да је султан, како каже, на време реаговао и обио дахијама рогове, народ би остао миран - али није, јер се султан својим послом бавио само формално. Дахије су, попут Аљбин Куртија и његових потчињених, кренуле самовољно да убијају и хапсе виђеније Србе и народ се дигао. Петронијевић наглашава да се данас догађа то исто - један део момака рекао је да неће више никога да слуша.

На Косову апартхејд - погинули су хероји, а не терористи

Улога КФОР-а на Косову је да заштити Албанце од евентуалног напада Срба и управо то смо могли да видимо у селу Бањска. Петронијевић каже да су погинули људи који нису били терористи, они су рођени на том простору, па су протерани, а желели су да се врате на земљу која је и уставно-правно и међународно-правно и фактички њихова.
„Њихов акт могу само да назовем само покушајем ослободилачког акта и никако другачије, јер је тамо апартхејд. Ово је био очајнички потез, то су озбиљни момци, хероји, а не терористи. Следеће је да почну да убијају цивиле на улици, а коначан циљ је пражњење КиМ од Срба. Сматрам да је све ово увод у озбиљнију ескалацију. То би посебно требало да знају међународна заједница и КФОР “, нагласио је наш саговорник.
Еулексу, подсећа он, није дозвољено да присуствује чак ни обдукцијама убијених, можда из разлога што желе да прикрију стрељање момка који се предао, убијање рањеника или можда због учешћа па чак и страдања страних припадника.
„Имали су око 760 припадника на терену, а не 460 како је званично пријављено и знам да су имали и много већи број мртвих од једног. Правили су замку за Србе, а ми смо прошли много боље како смо могли“, нагласио је он.
Србија би, према његовом мишљењу, требало да затражи истрагу у том правцу.

Србија има неискрене пријатеље

Аљбин Курти, тврди наш саговорник, попуштање Београда кроз тражење некаквог рецепта да све остане мирно и да не дође до сукоба, не схвата никако добром вољом него слабошћу и због тога и креће све даље и даље. Проблем Србије је што Курти све ово што ради, не ради сам, што значи да Србија има неискрене пријатеље у међународној заједници.
„Ми се заклињемо у нешто што је против нас. Помињемо партнерство с неким ко нам ради о глави. Покушавам да изнесем овде глас народа, а свестан сам да је бављење политиком сасвим друга прича. Та несрећна ЕУ је ништа друго до окупациони механизам којим Вашингтон управља. Косово је под окупацијом и српске средине много трпе. Због тога су се и појавили ови момци који су рекли да више не желе то да трпе. Шта је то? То је устанак против окупације. Њихов циљ је био само да покажу да другим начином могу да се постигну бољи резултати“, рекао је он.

Операција лажне заставе

После завршетка сукоба на Балкану није обезбеђен стабилан мир, напротив, стратегија Сједињених држава односно неолибералног капитализма је да прво на неком простору закувају, онда га ставе под контролом кроз мировне снаге и држе га ровитим тако да у сваком тренутку могу да изазову сукоб и то је опасност којом смо и ми изложени, сматра Петронијевић.
САД, тзв. Косово и Албанија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
СРБИЈА
Вашингтон скинуо рукавице: Америка прети, Србији се због Косова свети
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала