Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вашингтон скинуо рукавице: Америка прети, Србији се због Косова свети

CC0 / Balkan Photos / САД, тзв. Косово и Албанија - илустрација
САД, тзв. Косово и Албанија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
Пратите нас
Логично је да Америка стане на страну Приштине и да нас окриви за све, стога није ни чудно што нам најављује некакве „казнене мере“. Али, Србија није више слаба, а више од 80 одсто држава света су за међународно право, што значи на нашиј страни. Ако нас казне стајањем на наш пут ка ЕУ, треба да им се захвалимо, каже Стевица Деђански.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен отворено је запретио у разговору са председником Србије Александром Вучићем да ће бити предузете одређене мере према Србији, ако се, како је рекао, „не будемо понашали на одговарајући начин“.
Разговор се водио о последњем инциденту на Косову и Метохији где је Блинкен потпуно стао на страну Приштине, чиме је фактички окривио Београд за сва дешавања.

Америка скинула рукавице

Професор др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, сагласан је са тезом да је Америка скинула рукавице и отворено запретила Србији.
„По овоме што смо чули од Блинкена, јасно се види да можемо да очекујемо исто што и до сада –тоталну неправду и отворену подршку Приштини. Америка је до сада у неким моментима покушала да „глуми“ и да бар има изјаве које су умерене, иако су увек исто мислили. Сада су изгледа дошли у фазу да више ни у реторици не желе да буду реални, већ су скинули рукавице и грубо „запретили“ Србији ради Косова“, истиче Деђански.
С обзиром на ситуацију у наредном периоду, додаје наш саговорник, можемо да очекујемо још јачи притисак на нас него до сада, и још јачу подршку Аљбину Куртију у кршењу свих потписаних споразума, норми и права.
„Сада их више ни за то очигледно није брига, и врло конкретно и директно раде против интереса Србије, а у интересу Приштине. То ће се наставити, а на нама је да одлучимо да ли ћемо штитити наше националне интересе или попустити пред њиховим притисцима,“ оцена је саговорника Спутњика.

Траже од нас имагинарне ствари

Блинкен није прецизирао какве мере би могле да буду предузете против Србије, напомиње Деђански, али је зато јасно поставио услове пред нас које очекује да испунимо, а које и да хоћемо, не можемо јер те ствари просто - не постоје.
„Они од нас траже да испунимо нешто што је имагинарно… што се иначе и не дешава: да ми не изазивамо ексцесе - ми то не радимо, да не саботирамо преговарачки процес, а ми смо једини који то не раде. Траже повлачење наше војске из региона у близини Косова и Метохије, а она иначе и није тамо… Тако да ми и да желимо те захтеве не можемо да испунимо. С друге стране, ако су мере које помињу везане за заустављање нашег пута ка ЕУ, лично бих им био захвалан на томе, јер би нас тиме вратили на прави пут, а то је пут да не идемо ка ЕУ, јер ако бисмо ми сами рекли да нећемо, били бисмо кажњени. Овако бисмо имали бар оправдање,“ објашњава Деђански.
Уколико, пак, додаје он, дође до неких санкција као што су политичке или економске, неће бити пријатно али, напомиње, већ смо то прошли.

Ако нам ставе рампу за ЕУ, само напред

„Изборили смо се када је читав свет био против нас, а сада је ипак велика већина света, неких 80 одсто, на страни међународног права, а самим тим и на страни Србије. Ми више нисмо слаба држава, имамо инвестиције из готово свих земаља света – и са Запада и са Истока, али и из Емирата, Русије, Кине… Мање - више из држава ЕУ… Са Индијом развијамо односе. Биће ту прилика, јер ни цела ЕУ није на истој позицији. На пример, Мађарска која је озбиљна држава, коју сви сада „омаловажавају“ само зато то има свој национални став, са њима имамо све боље односе, и они неће дозволити да се против Србије изврши притисак који неће бити реалан,“ верује Деђански.
Како закључује наш саговорник, чињеница је да је пред нама дуг пут и озбиљна борба која неће нимало бити лака али, како каже, Србији је ретко кад било лако, што је и историја показала.
Иначе, између осталог, амерички државни секретар је у разговору са српским председником захтевао да одговорни за напад у Бањској у којем је убијен припадник косовске полиције, а који се сада налазе у Србији, морају да одговарају.

Сложили смо се да се не слажемо са њима

Блинкен је уједно изразио подршку акцијама КФОР-а и Еулекса у реаговању на овај догађај, уз оцену да инциденти попут оних у близини манастира Бањска представљају „неприхватљиве изазове“ за КФОР и међународну заједницу.
Коментаришући разговор са Блинкеном, Вучић је казао да су се око неких ствари усагласили, а да око неких нису. Усагласили су се око тога да је потребна деескалација ситуације и већа улога КФОР-а на Косову, а Вучић је у разговору са Блинкеном негирао тврдње да је Србија увела највећи степен борбене готовости.
Вучић је такође навео и да није желео да се сагласи са тим да је догађај у Бањској била перфектна, професионално урађена акција наводећи да Београд сумња у то да су двојица Срба, односно најмање један, „хладнокрвно ликвидирани након што су се предали“ у Бањској, за шта је рекао да Србија има доказе.
Блинкенов позив Вучићу уследио је после признања сада већ бившег потпредседника Српске листе, Милана Радоичића, да је он организатор барикада које су поставили Срби, и који су довели касније до немилих догађаја.
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СВЕТ
Бела кућа тражи од Београда да повуче непостојеће снаге са административне линије
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СРБИЈА
Вучић: Разговарао сам са Блинкеном, помиње мере против Србије
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
СРБИЈА
Америка се огласила о инциденту код Бањске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала