- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Десантне снаге руске војске уништавају украјинске беспилотне летелице - Sputnik Србија

УЖИВО Борељ: ЕУ ће наставити да пружа и повећава финансијску помоћ Украјини

Пратите нас
Наставља се операција руске војске у Украјини. Борбе се воде око Авдејевке где су руске снаге одбиле покушај контраофанзиве Кијева. Руска војска и на ругим деловима фронта успешно напада противника, наносећи му губитке у људству и техници.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:14 01.10.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Николајевској и Харковској области Украјине.
20:24 01.10.2023
Војници 1. гардијске тенковске армије Западне групе снага руске војске заробили су две групе украјинских војника код Артјомовска (Бахмут), изјавио је за Спутњик руски обавештајац који је обављао задатке у овој области.
Он је додао да су сви заробљеници – из редова мобилисаних.
Обавештајац је нагласио да су заробљени војници 77. аеромобилне и 56. посебне моторизоване пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине.
Један од заробљених украјинских војника рекао је за Спутњик да је његова група послата на празне положаје на првој линији одбране ради осматрања. Истовремено, команда им је обећала помоћ обавештајаца са дроновима. Међутим, како се испоставило, борци су тамо остали сами, где су их и заробили руски војници.
„Нека јуришна група дошла је до наших положаја и заробила нас“, додао је украјински војник.
19:42 01.10.2023
Пољски премијер Матеуш Моравјецки позвао је Украјину да буде захвална што је Пољска дала уточиште за милионе Украјинаца и да не верује Немачкој, пише лист „Дзјеник газета правна“.
„Схватам да он (украјински председник Владимир Зеленски) сада мисли да ће имати близак савез са Немачком. Упозоравам да ће Немци увек хтети да се постигну договор са Русима уз помоћ централноевропских држава. Управо је Пољска та која је под свој кров прихватила неколико милиона Украјинаца. Више смо помогли у тренутку када су Немци хтели да пошаљу пет хиљада шлемова у опкољени Кијев“, истакао је Моравјецки.
Он је додао и да ће Варшава заштитити пољску пољопривреду „од украјинских пољопривредних олигарха“.
19:23 01.10.2023
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2023
СВЕТ
Бајден: Подршка Украјини ће се наставити
18:31 01.10.2023
Европска унија ће наставити да пружа и повећава финансијску помоћ Украјини без обзира на то шта се дешава у Сједињеним Америчким Државама, будући да сукоб у овој земљи сматра егзистенцијалном претњом за себе, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на конференцији за новинаре током посете Кијеву.
Он је такође уверио украјинску страну да помоћ ЕУ не зависи од резултата офанзиве Оружаних снага Украјине, признајући да је она тешка због руских утврђења.
Борељ је нагласио да је Европска унија у циљу наставка борбених дејстава само од почетка ове године Украјини предала „300 хиљада граната калибра 155 милиметара и 2,6 хиљада ракета“. Он је обећао да ће ЕУ наставити да повећава производњу муниције за Украјину.
Због проблема са буџетом у САД оба дома америчког парламента раније су одобрила, а затим је амерички председник Џозеф Бајден потписао закон о продужењу финансирања савезне владе за 45 дана, односно до 17. новембра. Документ не укључује помоћ Украјини. Међутим, Бајден је након тога изјавио да се, упркос овом закону, америчка помоћ Кијеву неће окончати.
18:06 01.10.2023
Британски министар одбране Грант Шепс изјавио је да ће у Великој Британији до краја године проћи обуку више од 50 хиљада украјинских војника.
Шепс је, истовремено, нагласио да је Британија приступила обуци украјинских војника „много пре“ актуелног сукоба.
16:22 01.10.2023
Део цеви водоканала „Северски Доњец-Донбас“ и филтер-станица оштећени су у нападу украјинских снага, саопштио је градоначелник града Горловка Иван Приходко на свом Телеграму.
13:41 01.10.2023
Најважније са брифинга Министарства одбране Русије:
Руска војска је на доњецком правцу одбила 10 напада украјинске војске и територијалне одбране у местима Андрејевка, Клешчејевка, Красногоровка, Курдјумовка;
Руске јединице одбиле су три напада јуришних група украјинске војске и 12. Бригаде „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији) код места Червона Диброва и Серебрјанско лесничество;
На доњецком правцу украјинске снаге су изгубиле више од 150 војника;
Руска војска осујетила је активности две украјинске диверзантске групе на херсонском правцу;
Руска војска уништила је складиште ракетно-артиљеријског наоружања украјинске војске код Снегирјовке у Николајевској области;
Руске снаге су у последња 24 сата одбили четири напада јуришних група територијалне одбране Украјине код места Пријутно у Запорошкој области;
Руска ПВО је у последња 24 сата оборила украјински авион Су-25 код Клешчејевке;
Код места Работино и Вербово у Запорошкој области руска војска одбила је два украјинска напада;
Министарство је саопштило први пут да је на доњецком правцу украјинска војска изгубила радар „пластун“ ;
ПВО је у последња 24 сата пресрела пет пројектила „хајмарс“, бомбу JDAM и 37 украјинских дронова
12:45 01.10.2023
Изнад града Џанкој на Криму ПВО је оборила две украјинске ракете "Гром", саопштило је Министарство одбране Русије. Лидер Крима Сергеј Аксјонов рекао је да су остаци ракете оштетили једно складиште а да жртава и повређених нема.
12:24 01.10.2023
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ који је јуче боравио у ненајављеној посети Одеси, данас је допутовао у Кијев и тамо разговарао са председником Украјине Владмиром Зеленским и министром спољних послова Дмитријем Кулебом.
12:22 01.10.2023
Уколико британски инструктори буду обучавали украјинске војнике на територији Украјине то неће донети никакве резултате, текућа контраофанзива Кијева већ је показала који је ниво те обуке, рекао је за Спутњик саветник лидера ДНР Јан Гагин.
"Никаквог напретка неће бити. Ниједна операција украјинских снага не изводи се без учешћа или руководства држава НАТО и њихових стручњака и то није никаква новост", навео је Гагин.
11:08 01.10.2023
Украјина практично нема никакве шансе да победи у сукобу са Русијом без финансијске подршке САД, сматра посланик Раде Алексеј Гончаренко.
"САД су наш кључни савезник. Без подршке САД шансе да добијемо практично не постоје. Оно што се јуче догодило у Конгресу је звоно за узбуну. Треба мењати стратегију, треба другачије поступати", написао је Гончаренко на Телеграму.
Подсетимо, амерички председник је потписао закон који омогућава да се настави финансирање рада владе до 17. новембра али без помоћи Украјини.
11:05 01.10.2023
Украјинска војска није могла да оствари успех у контраофанзиви јер је Русија мудро осмислила одбрану, рекао је за ТВ "Велт" генерал у оставци Рајнхард Волски.
"Веома је тешко пробити добро осмишљену одбрану.. То је озбиљан задатак који неминовно води ка великом броју жртава", рекао је он.
10:20 01.10.2023
10:01 01.10.2023
Украјинске снаге су у последња 24 сата 60 пута гађале Белгородску област Русије, објавио је на Телеграму губернатор области Вјачеслав Гладков.
09:57 01.10.2023
Изнад Смоленске области Русије од јутрос је уништено пет украјинских дронова, саопштио је губернатор области.
08:14 01.10.2023
Украјинске снаге гађале су јутрос подручје главне тржнице у месту Шебекино у Белгородској области. Три особе су рањене, рекао је губернатор области Вјачеслав Гладков.
08:13 01.10.2023
Министарство одбране Русије саопштило је да су три украјинска дрона уништена у Смоленској области.
08:00 01.10.2023
Ваздушна опасност на снази је у Черкаској, Кировоградској, Николајевској и Дњепропетровској области Украјине.
Током ноћи експлозије су се чуле у Харкову, Одеси и Кијеву.
07:54 01.10.2023
ПВО је оборила украјински дрон изнад Краснодарске области Русије, саопштило је Министарство одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала