- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Амерички „бредлији“ стижу у Хрватску

CC BY 2.0 / Wikipedia/mark6mauno / Оклопно возило Бредли М2А2
Оклопно возило Бредли М2А2 - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Прва оклопна возила „бредли“, које је Хрватска у децембру 2022. купила од Сједињених Америчких Држава, стижу у компанију „Ђуро Ђаковић“ у Славонској Пожеги, где ће бити модернизована и стављена у функцију, тврде хрватски медији.
Хрватска је купила 89 „бредлија“, од чега ће 62 бити модернизована, пет за обуку, а 22 за делове, по уговору вредном 196,4 милиона долара. Донација САД је 51,1 милион долара, док Хрватска плаћа остатак од 145,3 милиона.
У овом тренутку још није познато колико ће возила стићи у првој испоруци, али се зна да ће цео транспорт бити у организацији америчке владе. До доласка првих возила, унутар „Ђуре Ђаковића“ биће уређена посебна линија за рад на „бредлијима“. О томе су представници компаније „Ђуро Ђаковић Специјална возила“ недавно потписали уговор о сарадњи с америчком фирмом БАЕ Системс, која производи „бредлије“, вредан 3,6 милијуна евра.
Тај новац „Ђуро Ђаковић“ ће инвестирати у набавку алата, опреме, припрему радионице и свега што је потребно за покретање пројекта према стандардима које прописује БАЕ Системс, а тих 3,6 милиона евра је донација америчке стране.
Модернизација америчких оклопњака требало би да почне у јануару 2024. године, наводи Јутарњи лист и додаје да би у „Ђури Ђаковићу“ месечно требало да се модернизује једно возило „бредли“, а касније по два.
То би било довољно да се испуне сви зацртани рокови како би хрватска војска возила имала на располагању 2026. године.
Почетак реализације овог посла у овој години био је под великим знаком питања јер америчка војска и БАЕ Системс дуго нису успели да договоре цену модернизације возила. Наиме, БАЕ Системс је инсистирао на цени која је складу с оном договореном за украјинско тржиште, а која је виша од оне предвиђене за Хрватску, тврди хрватски медиј.
Због тога је постојала реална опасност да почетак модернизације у Славонском Броду буде одложен за најмање три месеца. Међутим, крајем јула америчко министарство одбране и БАЕ Системс потписали су уговор вредан 89 милиона долара за обнову „бредлија“ те обуку за нову опрему која ће бити уграђена у возила. У том уговору наводи се да је рок завршетка посла 31. децембар 2026, а тај уговор био је главни предуслов за склапање уговора између „Ђуре Ђаковића“ и БАЕ Системса.
Јутарњи лист наводи да ће ово бити шанса за „Ђуру Ђаковића“ да постане регионални центар за „бредлије“, будући да Американци преговарају са Грчком, Румунијом, Бугарском и Северном Македонијом о набавци ових возила.
Француски борбени авиони Рафал иду према Сирији - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Хрватска добила први борбени авион „Рафал“ /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала