- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Хрватска добила први борбени авион „Рафал“ /видео, фото/

© AP Photo / French ArmyФранцуски борбени авиони Рафал иду према Сирији
Француски борбени авиони Рафал иду према Сирији - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Хрватска је данас правно постала власник првог, од укупно 12 вишенаменских борбених авиона „Рафал“, које је купила од Француске.
Примопредаја првог авиона биће обављена данас у ваздухопловној бази Мон де Марсан у Француској, објавило је хрватско министарство одбране.
Нови хрватски „Рафал“ обојен је у боје хрватског ваздухопловства, са шаховницом на репу и ознаком припадности ескадрили борбених авиона на предњем делу, те службеним бројем 170, види се на снимцима које је објавило хрватско министарство одбране.
„Сама имплементација пројекта вишенаменског борбеног авиона улази у своју финалну фазу. Данас ћемо имати историјски дан који обележава пре свега, мандат Владе на челу с Андрејем Пленковићем кад је реч о ресору одбране – то је правно преузимање првог „Рафала“, који ће у Хрватску заједно са осталих пет бити почетком другог квартала наредне године", најавио је хрватски министар одбране Марио Баножић.
Он је рекао да је то дан када Хрватска постаје власник првог „Рафала“, као и да је поносан што хрватски пилоти већ лете у „Рафалима“ у Француској и успешно свладавају знања и вештине, саопштено је из хрватског министарства одбране.
Цео пројекат ће се, каже Баножић, одвијати планираном динамиком, изградња потребне инфраструктуре се развија у складу са плановима, а паралелно с тим иде и обука пилота и техничара у сарадњи с француским партнерима у пројекту.
Хрватски медији наводе да су у касарни „Пуковник Марко Живковић“ на аеродрому Плесо у току опсежни грађевински радови како би све било спремно за прихватање првих шест борбених авиона „Рафал“ у другом кварталу наредне године.
Граде се зграда ескадриле, зграда симулатора и три хангара - за одржавање авиона, за одржавање мотора и за паркинг. Део радова требало би да буде готов до краја ове године, а цели комплекс до прве половине наредне године.
Француски ловци Рафал слећу на носач авиона Шарл де Гол - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
РЕГИОН
Хрватски пилоти полетели на „рафалима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала