Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

До зуба наоружани, редом разбијали: Како се одиграо насилни упад у КБЦ Косовска Митровица

© Tanjug / STRУпад косовске полиције у Клиничко болнички центар у Северној Митровици
Упад косовске полиције у Клиничко болнички центар у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Ни четири дана од упада специјалних јединица тзв. косовске полиције у Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици где је извршена преметачина и претрес неких од помоћних зграда, никоме није јасно шта су полицајци тражили у кругу болнице. Једино је јасно да након ове акције која је трајала више сати није пронађено ништа.
Директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек у изјави за Спутњик каже да још нема информација шта је тражено у кругу болнице и због чега су до зуба наоружани припадници специјалне јединице препадали и узнемиравали пацијенте и запослене.
„У раним јутарњим сатима упали су са петнаестак џипова, без икаквог обавештавања било кога из управе, без икаквих детаља, само су се појавили наоружани полицајци који су почели своју акцију. Почело је разбијање врата на котларници и у вешерници. Пацијенти и запослени су остали затечени, нису знали шта се дешава, који је повод. Лекари и сестре су се трудили да смире пацијенте, али како смирити људе који са прозора и болесничких соба гледају како су у дворишту људи са дугим цевима“, испричао нам је Елек.

Редом су разбијали

Разбијена врата, поломљена стакла и испретуране ствари у вешерници био је призор који су радници затекли по повлачењу специјалаца, нико ништа није рекао ни запосленима ни управи, ни шта су тражили ни због чега су упали у круг болнице.

„Иако смо инсистирали да нам кажу шта се догађа, припадници полиције су причали на албанском и упућивали нас на њиховог командира који нам је једино рекао да имају налог, али не и шта траже. Чак смо и рекли да ћемо отворити сваку просторију да не би наставили са насилним обијањем и наношењем штете, али све су одбили и наставили са разбијањем“, преноси нам Елек дешавања од 29. септембра.

© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуУпад такозване косовске полиције у КБЦ Северна Митровица
Упад такозване косовске полиције у КБЦ Северна Митровица - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Упад такозване косовске полиције у КБЦ Северна Митровица
И данас каже да не разуме понашање припадника међународних мисија које су биле готово неприметне тог дана.
„Припадници Еулекса били су у својим џиповима на стотинак метара од места где се све дешавало и ни на који начин нису учествовали нити су видели шта се дешава. Тек око 7:15 су се специјалци повукли када су на излазу портиру доставили кратак извештај на албанском, он је после потписивања затражио помоћ јер је био уплашен свиме што се дешавало“, каже Елек.

Ситуација и даље напета

Елек такође наглашава да је ситуација у болници и даље напета и да нико не обраћа пажњу на њихове апеле и потребе да се обезбеди оно што је неопходно за лечење пацијената.
„Нико нас није чуо, ми смо при крају са свим залихама јер је одлуком власти у Приштини немогуће допремити материјал који је неопходан за лечење пацијената. Све залихе су при самом крају, нема лекова, нема кисеоника, нема санитетског материјала који је наопходан за пружање помоћи нашим пацијентима. Има много лежећих пацијената којима су лекови свакодневно неопходни. Прети нам хуманитарна катастрофа и то смо већ много пута рекли. То сви знају, али нико од представника међународне заједнице ништа није учинио да се о омгући долазак лекова из централне Србије“, закључио је Елек и напомиње да је у марту 2021. стигла последња испорука лекова за КБЦ у Косовској Митровици.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте Спутњикову емисију „Од четвртка до четвртка“:
Тзв. косовска полиција - специјалци - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СРБИЈА
Завршена акција Куртијевих специјалаца на северу КиМ: Бруталан упад у болницу, претреси пет локација
Милош Вучевић и генерал Милан Мојсиловић - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
СРБИЈА
Вучевић: Уколико добије наредбу да уђе на КиМ, војска ће извршити тај задатак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала