Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Тзв. косовска полиција - специјалци - Sputnik Србија

Завршена акција Куртијевих специјалаца на северу КиМ: Бруталан упад у болницу, претреси пет локација

Пратите нас
Заменик директора тзв. косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани изјавио је да је акција тзв. косовске полиције на пет локација у три општине на северу КиМ завршена. Куртијеви специјалци извршили претресе у КБЦ у Северној Митровици одакле су запленили снимке видео-надзора. Акција тзв. косовске полиције и у Звечану и Зубином Потоку.
Припадници специјалних јединица такозване косовске полиције паркирали су своја блиндирана возила испред вртића "Даница Јарамаз" у Косовској Митровици. Они су у рукама држали пушке са прстом на обарачу, а све то су посматрали запослени и деца.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
18:29 29.09.2023
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СРБИЈА
Вучић: Разговарао сам са Блинкеном, помиње мере против Србије
13:54 29.09.2023
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СРБИЈА
НАТО одобрио слање појачања Кфору
13:53 29.09.2023
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СРБИЈА
Вучић: Радоичић поднео оставку на место потпредседника Српске листе
12:01 29.09.2023
Упад такозване косовске полиције у КБЦ Северна Митровица - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СРБИЈА
Детаљи насилног упада Куртијевих специјалаца у болницу у Северној Митровици
11:27 29.09.2023
Ана Брнабић: Наставља се Куртијев терор над Србима
Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се над Србима на Косову и Метохији наставља терор који спроводи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, на шта су и она и председник Србије Александар Вучић до сада упозоравали.
Премијерка је, на питања новинара о дешавањима на северу КиМ, рекла да косовска полиција од јутрос врши претресе у српским општинама на северу, да су ушли у КБЦ „Косовска Митровица“ изјавила да се наставља терор Аљбина Куртија.
„Наставља се терор Аљбина Куртија над Србима на КиМ, потпуно очекивано у складу са свим оним што смо причали и што председник Србије Александар Вучић прича већ месецима, терор и малтретирање Срба на Косову и Метохији“, рекла је Брнабићева.
Она је истакла да су једини циљ и једина жеља Куртија да протера све Србе са Косова и Метохије.
„Пратимо ситуацију, разговарамо и са КФОР-ом, са међународном заједницом, а од јутрос председник Вучић има састанке на ту тему, чула сам се и са директором Канцеларије за КиМ Петаром Петковићем, наставља се терор“, закључила је Брнабићева.
11:18 29.09.2023
"Еулекс акцију Куртијевих специјалица немо посматрао"
Репортер Спутњика јавља да су се током.данашње акције припадника тзв. косовске полиције на више локација у Косовској Митровици и Звечану грађани посебно жалили на раде Еулекс мисије.
Према речима, очевидаца припадници Еулекса су се налазили на 100 и више метара даље од места дешавања и њихови припадници нису ни излазили из својих паркираних аутомобила.
„Прилазили смо припадницима Еулекса и тражили да изађу из џипова и виде шта се дешава и да су људи са дугим цевима наоружани до зуба испред врата дечијег вртића, али они нису хтели чак ни лрозор да отворе, правили су се да нас не виде и да нас не чују. А после ће рећи да су били присутни и надгледали акције полиције“, каже један од грађана Косовске Митровице.
На понашање припадника мисије Еулекс жалио се и заменик директора КБЦ Драгиша Миловић који је рекао да су тражили да припадници Еулекса изађу из аутомобила и дођу да виде шта се дешава приликом упада у круг болнице али да су они остали пасивни.
11:06 29.09.2023
Из Еулекса тврде да су пратили јутрошњу акцију у складу са својим мандатом
Мисија Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС) саопштила је да је на захтев тзв. косовске полиције и у складу са својим мандатом за посматрање, пратила активности полиције током њених операција на северу КиМ.
Тако је Еулекс одговорио на питање Танјуга да ли је јутрошња акција специјалних јединица тзв. косовске полиције била искоординисана са Еулексом и Кфором и у ком својству су они били присутни.
"Еулексове активности надгледања су спроведене у блиској сарадњи са косовском полицијом и КФОР-ом/НАТО", наводи се у саопштењу.
11:00 29.09.2023
Абази: Акција углавном на локацијама које се доводе у везу са Радоичићем
Специјални тужилац Наим Абази рекао је да је акција косовске полиције у петак спроведена углавном на локацијама које су наводно, како каже, "идентификоване као власништво осумњиченог Милана Радоичића".
Абази је у изјави за медије на албанском рекао да је акција спроведена на захтев Специјалног тужилаштва и по налогу надлежног суда.
"Ова акција је спроведена по налогу Суда, на захтев овог Тужилаштва на пет различитих локација у општинама северног дела Косова. Углавном на имовини која је већ идентификована као власништво осумњиченог Милана Радоичића, а о резултатима или стварима које смо пронашли на овим локацијама, материјалним доказима и предметима за које сматрамо да су одузети, обавестићемо вас касније", рекао је Абази.
Косовска полиција је потврдила да је акција завршена на четири од пет локација на којима се врше рације.
10:59 29.09.2023
Ељшани: Завршени претреси на пет локација на северу
Заменик директора тзв. косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани изјавио је да је акција тзв. косовске полиције на пет локација у три општине на северу КиМ завршена, преносе приштински медији.
Навео је да ће детаљи бити саопштени касније, пише Газета експрес.
10:40 29.09.2023
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
СРБИЈА
Командант Кфора: Одлуке Приштине изазвале нову кризу
09:46 29.09.2023
Специјалне јединице такозване косовске полиције упале су у викендицу Милана Радоичића која се налази на обали језера Газиводе где је у току претрес викендице, јавља репортер Спутњика.
У близини викендице нема људи а магистрални пут који из правца Зубиног Потока води до административног прелаза Брњак је блокиран.
09:41 29.09.2023
Српска листа: Упад Кутијевих специјалаца у КБЦ и више приватних објеката
Српска листа саопштила је да су у раним јутарњим часовима приштинске специјалне јединице које су илегално присутне на северу КиМ брутално упале у Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици и том приликом уз прекомерну силу и бруталност демолирале неке од просторија, онемогућили рад здравственим радницима и застрашивале пацијенте који су на стационарном лечењу у тој установи.
Паралелно са овим упадом, брутални упад је извршен и у више приватних објеката на северу Косова и Метохије, а податке о тим упадима и даље прикупљамо, наводи Српска листа.
Приликом ове бруталне акције Куртијевих специјалаца био је блокиран и пут који води ка вртићу, односно предшколској установи “Даница Јарамаз” и основној школи “Свети Сава”.
Наставници и васпитачи нису могли да дођу до својих радних места, деца су била престрављена, а забринути родитељи нису смели да децу одведу на боравак у вртић, односно на наставу.
Очигледно да Куртијев режим трагичне догађаје из Бањске сада користи да оправда сво антисрпско деловање на Косову и Метохији, као и да настави са даљим малтретирањем наших грађана, истиче Српска листа и наводи да су припадници Еулекса све ове бруталне упаде пратили са удаљености од више десетина метара, апсолутно незаинтересовани да спрече малтретирање српског народа или да се активно укључе и спрече противзаконито деловање Куртијевих слецијалаца.
Додаје се да припадника КФОР-а није било на видику приликом овог нецивилизацијског понашања.
"Остаје нам да позовемо грађане да у овим лудим временима сачувају присебност и буду уз своју децу, у нади да ће једном и на овим просторима завладати мир, те да ће и Срби моћи да живе нормалним животом, да се лече без да их препадају до зуба наоружани специјалци или да их исти не малтретирају на путу до вртића и школе. Овом приликом одајемо признање здравственим радницима, васпитачима и наставницима који су храбро стали у заштиту права својих пацијената односно деце", наведено је у саопштењу Српске листе.
09:39 29.09.2023
Припадници Росу са оружјем испред вртића у Косовској Митровици
Припадници специјалних јединица такозване косовске полиције, који су јутрос упали на више локација на северу КиМ, паркирали су своја блиндирана возила испред вртића "Даница Јарамаз" у Косовској Митровици, јавља дописник Танјуга.
Они су у рукама држали пушке са прстом на обарачу, а све то су посматрали запослени и деца.
09:27 29.09.2023
Формирана Комисија за процену штете због упада специјалаца у КБЦ у Северној Митровици
У Клиничко болничком центру у северном делу Косовске Митровице формирана је Комисија за процену и санирање штете због упада специјалаца Росу у ту здравствену установу.
Задатак именоване комисије у чијем су саставу Горан Савић, Даница Радомировић и Војкан Јовановић, јесте да изврши преглед и утврди причињену материјалну штету у КБЦ Косовска Митровица због упада специјалних јединица Росу јутрос у 5.50, наводи се у решењу у које је Танјуг имао увид.
Како се наводи, Комисија је дужна одмах по пријему решења да изврши преглед, а након тога сачини записник који ће сотавити в.д. директору КБЦ Владану Елеку, члановима комисије правној служни и архиви.
Упад такозване косовске полиције у КБЦ Северна Митровица - Sputnik Србија
09:20 29.09.2023
Канцеларија за КиМ: Курти користи догађаје од недеље из Бањске као изговор за наставак терора
Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је јутрос на северу КиМ настављена брутална и прекомерна демонстрација силе од стране Аљбина Куртија и његових специјалаца и истакла да је јасно да Курти са својом полицијом користи догађаје од недеље из Бањске као изговор за наставак терора на северу КиМ.
Јутрос је на северу Косова и Метохије настављена брутална и прекомерна демонстрација силе од стране Куртија и његових специјалаца који су до зуба наоружани насилно упали у Клиничко- болнички центар Косовска Митровица, али у још неколико приватних објеката на северу, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Истиче се да су приштински специјалци у налету терора поломили врата на улазу у КБЦ, претресали поједине просторије и до зуба наиружани марширали кроз ту централну српску здравствену установу на КиМ, иако им је руководство пренело да нема потребе за демонстрацијом силе и да могу да погледају шта их занима.
У овој акцији учествовало је око 15 оклопних возила Росу, а целу акцију са стране су без реакције посматрали припадници Еулекса, наводи Канцеларија.
Упад такозване косовске полиције у КБЦ Северна Митровица - Sputnik Србија
Наглашава се да је ова акција изазвала додатни шок и страх како пацијената тако и запослених, а да су Куртијеви полицајци изабрали за демонстрацију силе и патролирање оклопних возила намерно време када запослени одлазе на посао, а деца иду у школе и вртиће, како би додатно унели немир у српску заједницу.
У посебно тешком стању шока налази са 100 најтежих болесника са лнтерног одељења КБЦ који су сведочили овој бруталној и ненајављеној акцији, као и деца средње медицинске школе која у ово време долазе на праксу у болницу.
Упад такозване косовске полиције у КБЦ Северна Митровица - Sputnik Србија
Јасно је да Курти са својом полицијом користи догађаје од недеље из Бањске као изговор за наставак терора на северу КиМ, а ова акција изведена је са јасним циљем да на северу Косова и Метохије нема мира, нити да српска заједница може да живи нормално, лечи се без страха од упада наоружаних фаланги, води децу у вртиће и школе, наглашава се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.
Упад такозване косовске полиције у КБЦ Северна Митровица - Sputnik Србија
08:57 29.09.2023
У Митровици заплењена два аутомобила и квад
Специјалци косовске полиције повукли су се из Клиничко-болничког центра Косовска Митровица и из ресторана Греј који се налази у близини предшколске установе "Даница Јарамаз".
Како јавља Косово онлајн, специјалци су запленили два аутомобила марке "мерцедес" и један квад.
Специјалци тзв. косовске полиције извршили су претрес и у Звечану на, за сада, непознатој локацији, након чега су се повукли.
Према инфромацијама са терена претрес је извршен и у Зубином Потоку, а како јавља Косово онлајн у Лепосавићу за сада нема акције, али се у тамошњој станици полиције налазе бројни специјалци.
08:45 29.09.2023
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте Спутњикову емисију „Од четвртка до четвртка“:
08:44 29.09.2023
Огласила се и тзв. косовска полиција
Тзв. косовска полиција саопштила је да спроводи налог надлежног суда за контролу, на пет локација у три општине на северу КиМ.
Како је наведено у саопштењу тзв. косовске полиције, ове операције се изводе у вези са недавним догађајима у селу Бањска.
Quote
"Полицијску операцију воде релевантне јединице косовске полиције, уз присуство тужиоца на лицу места".
Додаје се да се контролни налози спроводе у координацији са Еулексом и Кфором и да, како је наведено, "грађани не треба да брину".
08:44 29.09.2023
08:43 29.09.2023
Полиција се налази пред стамбеним објектом у којем је и ресторан Греј у Северној Митровици, пренео је Радио контакт плус.
Како се наводи, најмање пет оклопних возила тзв. косовске полиције налази се испред ресторана и стамбеног објекта, улица за саобраћај је блокирана, али не и за пешаке.
Двојица специјалаца су на улазу у улицу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала