- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Необично откриће у свемиру: Мистериозни објекти величине Јупитера лебде у пару

© AP Photo / NASA, ESA, CSA, and STScIПрве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб
Прве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Телескоп Веб је открио космичке објекте величине Јупитера који слободно лебде свемиром и нису повезани ни са једном звездом.
Оно што је у овом открићу посебно интересантно за научнике је утисак да се ти објекти крећу у пару и сада астрономи покушавају да открију зашто је то тако, пренео је Би-Би-Си.
Током истраживања Орион Небуле (маглине) телескоп је открио око 20 оваквих парова који су потом названи Јупитер мас бајнари обџектс, скраћено ЈуМБОс (огромни).
Једно од могућих објашњења је да су ови објекти настали у свемирском региону Орион Небула где је густина материје била недовољна да се потпуно формирају као звезде.
Друга могућност је да су настали у близини звезда и да су у међувремену избачени у међузвездани простор кроз различите интеракције и ова хипотеза за сада има највише поборника, рекао је професор Марк Мекорин, саветник Европске свемирске агенције.
"Физика гаса сугерише да не би требало да постоји могућност самосталног формирања објеката масе Јупитера, али знамо да појединачне планете могу бити избачене из звезданих система. Међутим, поставља се питање како је могуће да планете буду избачене у пару? Тренутно немамо одговор на то питање", рекао је Мекорин за британски јавни сервис.
Јупитеров месец Европа - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Велико откриће: Елемент кључан за живот пронађен на Јупитеровом месецу Европа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала